Θέλω να ευχηθώ σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά, με επιτυχίες και εκπλήρωση των προσδοκιών σας. Καθώς μάλιστα το 2023 είναι μια χρονιά ορόσημο για τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»,  συμπληρώνοντας είκοσι χρόνια συνεχούς λειτουργίας στη Ρόδο μας, σας εύχομαι να τα χιλιάσετε πάντα με την ίδια αγάπη για τα Ρoδιτόπουλα και το μέλλον τους.

Αυτή η πορεία των 20 χρόνων στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας είναι άξια πολλών συγχαρητηρίων και έχουν καταξιώσει τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» ως ένα ξεχωριστό ιδιωτικό σχολείο, από τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο. Με υψηλό επίπεδο διδακτικού έργου, με συνεχή φροντίδα για τα παιδιά , με έμφαση στην καινοτομία και ασφαλώς με σημαντικές διακρίσεις για τις μαθήτριες και τους μαθητές του. Με αυτή την παρακαταθήκη είναι βέβαιη και η εξίσου επιτυχημένη συνέχεια στα χρόνια που έρχονται.

Τα παιδιά μας, οι νέοι και οι νέες μας, βρίσκονται μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις που αφορούν το μέλλον τους. Για να τις αντιμετωπίσουν με επιτυχία και να μπορέσουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, χρειάζονται πολύ ευρύτερες ικανότητες και δεξιότητες απ’ ό,τι χρειάστηκαν ποτέ στο παρελθόν.  Σε έναν ολοένα πιο πολύπλοκο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, η δημιουργικότητα, η καινοτομία, και η ικανότητα των παιδιών να μαθαίνουν το πως να μαθαίνουν,  είναι υπερπολύτιμα εφόδια.  Οι βάσεις  που θα πάρουν από το σχολείο σήμερα, θα είναι οι αυριανές ευκαιρίες τους για κοινωνική άνοδο και επιτυχία. Για αυτό και το έργο σας είναι πολλαπλά σημαντικό. Για τα παιδιά, για τις οικογένειές τους αλλά και για το μέλλον του τόπου μας που είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τις δικές τους επιτυχίες, τα δικά τους επιτεύγματα.

Γι’ αυτό και πρέπει να έχουμε όλοι κάτι πολύ σημαντικό στο μυαλό μας. Η αυξανόμενη σημασία της εκπαίδευσης αντανακλά τις νέες ανάγκες μιας  νέας εποχής. Οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας καταργούν τα σύνορα που άλλοτε χώριζαν τα κράτη και δημιουργούν μια ενιαία παγκόσμια οικονομία.  Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μας εδώ θα διεκδικήσουν αύριο και μεθαύριο δυνατότητες και ευκαιρίες μέσα από τον συναγωνισμό με παιδιά που μεγαλώνουν στο Λονδίνο, στο Πεκίνο ή στο Δελχί. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πρακτικά πως έχουμε ανάγκη στην εκπαίδευσή μας από τα υψηλότερα διεθνή στάνταρς που θα βοηθήσουν τα παιδιά να τρέξουν στο στίβο της ζωής και να βγουν νικητές.  

Κοπή βασιλόπιτας των Εκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία»

Εμείς ως Δήμος Ρόδου προσπαθούμε να είμαστε διαρκώς δίπλα στα σχολεία, στις μαθητικές κοινότητες και τις ανάγκες τους. Θέλουμε  σχολεία που βάζουν τα γερά θεμέλια για τους αυριανούς άξιους επιστήμονες, επαγγελματίες και πάνω απ’ όλα ανθρώπους, του νησιού μας. Σχολεία που δημιουργούν σήμερα το αύριο της Ρόδου μας. 

Εκ του θεσμικού ρόλου μας, η προσπάθειά μας αφορά τη δημόσια εκπαίδευση. Ο Δήμος φροντίζει να εξασφαλίσει και να διαθέσει πόρους ούτως ώστε και με τη βοήθεια των τεχνικών υπηρεσιών του,  τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια να λειτουργούν εύρυθμα και αποτελεσματικά από την άποψη της υλικοτεχνικής και της κτιριακής υποδομής. Και αυτό κάνουμε αδιάλειπτα και συστηματικά ώστε όλα τα παιδιά του νησιού μας να βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σχολικό περιβάλλον.

Από κει και πέρα βέβαια, η σχέση τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπαίδευσης μπορεί να λάβει πολλές δημιουργικές μορφές και διαστάσεις και να διαμορφώσει πεδία συνεργασίας τόσο με τη δημόσια όσο και την ιδιωτική εκπαίδευση. Είμαστε πάντα πρόθυμοι να συμβάλλουμε σε μια σειρά από ουσιώδη εκπαιδευτικά ζητήματα όπως η τοπική ιστορία, για παράδειγμα, με την αξιοποίηση θεσμών που λειτουργούν υπό την ευθύνη του Δήμου και μπορούν να εξυπηρετήσουν μαθησιακούς στόχους. Αλλά και για ζητήματα όπως η Περιβαλλοντική εκπαίδευση, η Καταναλωτική εκπαίδευση, η διατροφική συνείδηση, η πυρασφάλεια, η αντισεισμική προστασία,  η Επιμόρφωση γονέων, ο σχολικός αθλητισμός, κ.α. Στο Δήμο μας για όλα αυτά τα ζητήματα λειτουργούν με επιτυχία δομές και υπηρεσίες που μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Όπως επίσης  στο μάθημα της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής τόσο στο δημοτικό σχολείο όσο και στο γυμνάσιο είναι σημαντικό να δούμε από κοινού ενότητες που αναφέρονται στην οργάνωση και στον ρόλο των θεσμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Με συναντήσεις, με  επισκέψεις, με  αναπαράσταση ενδεχομένως μιας συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου, αλλά και  με προσομοιώσεις  εργασίας που να αναδεικνύουν την μελέτη ενός θέματος που απασχολεί την τοπική κοινωνία μέσα από την οπτική των μαθητών.

Οι πόρτες του Δήμου μας είναι πάντα ανοιχτές και θέλω να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό. Ξέρετε κι εσείς καλύτερα από μένα, πως πέρα από το να διδάξετε  στους μαθητές σας μαθηματικά και φυσική,  υπάρχουν σήμερα πολλά και μεγάλα ζητούμενα μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Το πνεύμα ομαδικότητας, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης,  οι κοινωνικές δεξιότητες, οι επικοινωνιακές ικανότητες. Όπου κρίνετε λοιπόν πως η συνεργασία είναι χρήσιμη, εμείς ως Δήμος θα είμαστε εκεί, αρωγοί των δικών σας προσπάθειών. Όπου ευδοκιμούν η κοινή προσπάθεια και η συνεργασία, πάντα φέρνουν καλούς καρπούς. Αξίζει λοιπόν όλοι μαζί  πάντα να προσπαθούμε, να βάζουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε προς όφελος των παιδιών μας και του τόπου μας.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.