Σύγχρονη & Βιώσιμη, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου.

Αυτή είναι, μέσα σε μια πρόταση, η μεγάλη επιτυχία της Ρόδου μας, για την οποία συζητάμε σήμερα.

Με την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράψαμε, και ξεκινάμε να υλοποιούμε, πετύχαμε αυτό, που για χρόνια ολόκληρα, φαινόταν όχι απλά δύσκολο, ακόμη & ακατόρθωτο. Και το πετύχαμε, όχι βέβαια, γιατί είμαστε θαυματοποιοί, αλλά γιατί ενώσαμε πολλά χέρια: Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρειά μας, ο Δήμος μας, οι Αρχαιολόγοι μας, φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Ενώσαμε χέρια, και δουλέψαμε. Χωρίς ωράριο, αλλά με πρόγραμμα. Χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με σχέδιο. Χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά με αρχές. Χωρίς πελατειακές εξαρτήσεις, αλλά με αξίες, που έχουν στο επίκεντρο τον Ροδίτη, και τις ανάγκες του.

Τον Ροδίτη κάτοικο της Παλιάς Πόλης, που έχει δικαίωμα, σε μια αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής, γιατί είναι αυτός, που μέσα στη διάρκεια του χρόνου, κρατά ζωντανή τη Μεσαιωνική μας Πόλη.

Αλλά και τον Ροδίτη, που ξεδιπλώνει το επιχειρηματικό ταλέντο του, στη Παλιά Πόλη, και δημιουργεί πλούτο για το νησί μας, και για τους ανθρώπους του.

Εκεί, που άλλοτε δημιουργούνταν αντιπαλότητες, και εφαρμόζονταν τακτικές, του «διαίρει & βασίλευε», εμείς ως Δήμος Ρόδου, είδαμε τις Ευκαιρίες Συνθέσεων. Είδαμε τη μεγάλη εικόνα, του πως θα αποτελέσει, η Μεσαιωνική Πόλη μας, όχι απλά ένα τοπόσημο, με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, αλλά και ένα Παγκόσμιο Παράδειγμα. Ένα πρότυπο, για το πως σε έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, μπορούμε να εναρμονίσουμε μεταξύ τους, την Οικιστική, και την Εμπορική Δραστηριότητα. Και μάλιστα, μέσα σε ένα Μνημείο, Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που μένει ζωντανό, και αφηγείται με μοναδικό τρόπο, στους επισκέπτες μας, την τόσο λαμπρή, και ξεχωριστή ιστορία, του νησιού μας.

Αυτό, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ΔΕΝ είναι ούτε κάτι απλό, ούτε κάτι εύκολο. Δούλεψαν πολλά μυαλά, και πάνω απ’ όλα δούλεψαν με αγάπη, με πίστη και με έμπνευση. Αυτή είναι η καλή μαγιά. Όταν υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, στη δουλειά μας, όλα τα υπόλοιπα γίνονται. Και τα έργα, και οι παρεμβάσεις, και οι πόροι, και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Και είμαστε σήμερα χαρούμενοι, γιατί δεν έχουμε αφήσει τίποτα στη τύχη του, και η Μεσαιωνική Πόλη, τυγχάνει για πρώτη φορά, στην ιστορία της, μιας ολοκληρωμένης, και συνεκτικής μέριμνας, μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρειά της.

Στη Ρόδο μας, στη νύμφη του Ήλιου, ΔΕΝ αξίζει τίποτα λιγότερο από το καλύτερο.

Είμαι πραγματικά περήφανος, πρωτίστως, σαν απλός Ροδίτης, που το νησί μας πέτυχε, να εξασφαλίσει μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση, που υπογράψαμε, τον Οδικό Χάρτη, που οδηγεί με στοχευμένα βήματα, στο καλύτερο δυνατόν μέλλον, για τη Μεσαιωνική Πόλη μας. Μέλλον για όλους. Κατοίκους, επαγγελματίες, επισκέπτες. Μέλλον βιωσιμότητας, ποιότητας, καινοτομίας και σύγχρονης τεχνολογίας. Μέλλον ανάπτυξης, αλλά και δικαιοσύνης, μέσα στην καθημερινότητα.

Πιστεύω, πως αυτή την περηφάνια, την μοιραζόμαστε όλοι σήμερα, μέσα σε αυτή την αίθουσα. Το «ευχαριστώ», προς όλους σας, είναι λίγο, για τη μεγάλη συμβολή του καθενός, σε αυτή την επιτυχία, που έρχεται να προστεθεί, δίπλα και στην άλλη μεγάλη αυτοδιοικητική επιτυχία, αυτής της περιόδου, την αναγέννηση του Εθνικού Θεάτρου μας.

Ο πολιτισμός μας, η ταυτότητά μας, η κληρονομιά μας, γίνονται το όχημα, που μας πάει, στη νέα εποχή της Ρόδου. Της Ρόδου, που λάμπει στα μάτια όλου του κόσμου, μέσα από τις καλές πρακτικές που αναπτύσσει, της Ρόδου που καταρρίπτει, το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ, της τουριστικής ανάπτυξης, της Ρόδου που μπορεί, και ξέρει πως να διασφαλίσει, ένα βιώσιμο Αύριο, στα παιδιά της, χωρίς να χάσει την ψυχή της.

Χίλια ευχαριστώ, μέσα από την Καρδιά μου, και Θερμά Συγχαρητήρια, σε όλους.

Ενωμένοι πάντα κερδίζουμε!

Αυτό είναι το μήνυμα. Και αυτή η Δημοτική Αρχή, από την πρώτη μέρα, της διακυβέρνησης του Δήμου, πριν από τέσσερα χρόνια, μέχρι και σήμερα, μια, και μόνη πυξίδα έχει: Ενώνει! Προσθέτει, και ΔΕΝ αφαιρεί. Πολλαπλασιάζει, και ποτέ δεν διαιρεί.

Το αποτέλεσμα φαίνεται, στις πράξεις.

Κερδίζουμε!

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.