Ένας στόχος χωρίς σχέδιο, είναι απλά μια ευχή. Και οι ευχές από μόνες τους δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο όταν είναι και υποκριτικές, όπως συνέβη για χρόνια με το Εθνικό μας Θέατρο. Πολλά λόγια και στην πράξη… καταστροφή, απαξίωση και πλιάτσικο.

Το στολίδι έγινε ντροπή!

Τα έχουμε ζήσει όλοι οι Ροδίτες αυτά και δεν χρειάζεται να τα περιγράψω. Είναι το χθες που αφήνουμε οριστικά πίσω μας για να συνεχίσουμε μπροστά, προς το αύριο. Με όραμα και δύναμη για τη Ρόδο μας.

Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι μέρα χαράς. Μέρα αισιοδοξίας κι ανάτασης για το νησί μας. Διότι οι ευκαιρίες πλέον δεν προσπερνάνε τη Ρόδο, όπως συνέβαινε για χρόνια. Σήμερα αξιοποιούνται σωστά και δίνουν χειροπιαστό αποτέλεσμα για τους πολίτες, για την τοπική κοινωνία και οικονομία.  

Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου αναγεννιέται. Το μεγάλο όνειρο των Ροδιτών, γίνεται πράξη. Με σφραγίδες και υπογραφές πλέον.  Με ολοκληρωμένο σχέδιο, δρομολογημένες διαδικασίες υλοποίησης, συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα και πάνω απ’ όλα,  με εξασφαλισμένους πόρους χρηματοδότησης.

Η σημερινή υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης και η έναρξη των εργασιών είναι η κατάληξη ενός απαιτητικού και δύσκολου μαραθωνίου. Ενός μαραθωνίου  μελετητικού έργου, τεκμηρίωσης  και διαρκών πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης  που συνένωσε όλες τις δυνάμεις του νησιού μας. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Δήμος Ρόδου. Επιστημονικοί Φορείς. Επαγγελματίες και επιστήμονες του νησιού μας με εθελοντική προσφορά.

Και μέσα από αυτή τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια φτάσαμε τον Νοέμβριο του 21 στην ανακοίνωση  του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο νησί μας, για την ανακατασκευή του Εθνικού Θεάτρου με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Και η προσπάθεια συνεχίστηκε ώστε μέσα σε χρόνο – ρεκόρ, μόλις 18 μηνών, κάτι  που δεν έχει προηγούμενο στην αυτοδιοικητική ιστορία του νησιού μας, να γίνουν με διαφάνεια και νομιμότητα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες προκήρυξης και ανάθεσης του έργου. Για  να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή κάναμε πραγματικά ένα άλμα, το οποίο  μας φέρνει πιο κοντά πλέον στη μέρα που θα ανάψουν ξανά τα φώτα της ράμπας του Εθνικού μας Θεάτρου και θα ξανακουστεί το ζεστό χειροκρότημα των θεατών.

Θέλω και από εδώ να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη σπουδαία επιτυχία για το νησί μας. Όπως και την ευγνωμοσύνη μου,  στον Πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Λίνα Μενδώνη που έσκυψαν με τόσο ενδιαφέρον πάνω από την προσπάθειά μας και  αγκάλιασαν αυτό το μεγάλο όνειρο της Ρόδου προκειμένου να γίνει πραγματικότητα. Και ασφαλώς τον Περιφερειάρχη μας Γιώργο Χατζημάρκο που πήρε «επ’ ώμου» και αυτό το μείζον ζήτημα, αφήνοντας το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Ένα μεγάλο και ειλικρινές «Ευχαριστώ», λοιπόν, ερμηνεύοντας τα αισθήματα και όλων των Ροδιτών.

 Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου είναι ένα εμβληματικό μνημείο πολιτισμού για τον τόπο μας. Η αρχιτεκτονική του και η ιστορία του είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας και είμαστε πραγματικά περήφανοι που καταφέρνουμε να σταθούμε αντάξιοί της.

Όπως εξίσου περήφανοι θα είμαστε και για τις μελλοντικές λαμπρές σελίδες που θα γραφτούν. Το Εθνικό μας Θέατρο,  μετά την ανακατασκευή του,  θα αποτελέσει μια μοναδική, σύγχρονη πολιτιστική υποδομή για το νησί μας, δίνοντας νέα πνοή στα πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο σε τοπικό αλλά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.  Και μάλιστα σε μια συγκυρία που ο πολιτισμός καλείται να αποτελέσει βασική συνιστώσα του τουριστικού προϊόντος μας, σε μια έξυπνη και βιώσιμη προοπτική. Ήδη κορυφαίοι θεατρικοί καλλιτέχνες εκφράζουν ανοιχτά το ενδιαφέρον του και την προσμονή τους να παρουσιάσουν εδώ στη Ρόδο μας, τη θεατρική δουλειά τους.

Για τη σημερινή Δημοτική Αρχή ο πολιτισμός όχι μόνον δεν υπήρξε παραπαίδι αλλά είναι στο κέντρο της στρατηγικής μας για ένα φωτεινό, βιώσιμο και έξυπνο μέλλον για όλους και ειδικά για τις νέες γενιές του νησιού μας.

Κλείνοντας αυτή την εισαγωγική τοποθέτησή μου θέλω να επισημάνω τρία βασικά σημεία που αναδεικνύει η επιτυχία της αναγέννησης του Εθνικού Θεάτρου μας.

Πρώτον, τίποτα δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια. Χωρίς κόπο και θυσία, Χωρίς συνεργασία και συνένωση δυνάμεων. Και μόνο αν υπάρχει αυτή η νοοτροπία τότε βλέπουμε κι αποτελέσματα. Κι αυτό είναι το δεύτερο σημείο. Δεν έχουμε όλοι την ίδια νοοτροπία. Γι’ αυτό και δεν μπορούν όλοι να φέρουν επιτυχίες. Έξω από το χορό μπορούν να λένε πολλά τραγούδια και να τάζουν τον ουρανό με τα άστρα σε όλους. Αλλά όταν προσγειώνονται στο σκληρό έδαφος της πραγματικότητας σηκώνουν τα χέρια ψηλά και παραδίδονται απέναντι στα προβλήματα.

Η ίδια η ζωή είναι αυτή που τελικά αποδεικνύει ποιοι είναι ικανοί και χρήσιμοι για τον τόπο και ποιοι απλά κοιτούν τον εαυτό τους στον καθρέπτη και αυτοθαυμάζονται. Κι αυτό είναι το τρίτο σημείο. Κανένας τόπος, όσο ευνοϊκές ή δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, δεν μπορεί να πάει  μπροστά χωρίς ικανή τοπική ηγεσία. Αυτό ακριβώς είναι που στο τέλος αξιολογούν, κρίνουν και συγκρίνουν οι πολίτες,  αποφασίζοντας κυρίαρχα για τον τόπο τους και το μέλλον τους. Διότι είναι άλλο οι αυτοσχεδιασμοί και τα σχέδια επί χάρτου που μένουν στα ράφια και στα συρτάρια και αφήνουν μόνον εκκρεμότητες και είναι τελείως άλλο να υπάρχει μελετημένο και σοβαρό σχέδιο, που αφήνει έργο. Σχέδιο με το οποίο,  βήμα – βήμα, όπως αποδεικνύεται με το Εθνικό μας Θέατρο, ξαναδίνει στη Ρόδο μας τη λάμψη που αξίζει και δικαιούται.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.