Η φιλοξενία είναι στο DNA της Ρόδου μας. Είναι οι αξίες μας και ο τρόπος ζωής μας. Είναι η παράδοσή μας, ο πολιτισμός μας και το όραμά μας για την κοινωνία που θέλουμε.

Μια κοινωνία ανοιχτή, δημιουργική, χωρίς αποκλεισμούς. Με αλληλοκατανόηση, και πάνω από στερεότυπα, και προκαταλήψεις.

Για τους επισκέπτες μας, θέλουμε πάντα, να κάνουμε το καλύτερο. Είναι η ευθύνη μας, για την τιμή που μας κάνουν, να έρθουν στο Σπίτι μας. Και με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, θελήσαμε απόψε, να εμπλουτίσουμε την εμπειρία των συμμετεχόντων, στο International Conference on Acoustics, Speech & Signal Processing 2023 (ICASSP 2023).

Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε, να κάνουμε, για να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας, που η Ρόδος μας, όλες αυτές τις μέρες, έγινε ο τόπος, που χτυπά δυνατά η Καρδιά της Παγκόσμιας Τεχνολογίας, η οποία διαμορφώνει το μέλλον, Ολόκληρης της Ανθρωπότητας.

Για να ανταποδώσουμε λοιπόν, το μέγεθος, μιας τέτοιας τιμής για το νησί μας, σχεδιάσαμε την αποψινή εκδήλωση, που έχει στο επίκεντρο, έναν Παγκόσμιο Έλληνα. Τον Μίκη Θεοδωράκη! Τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, του 20ου αιώνα. Εκατομμύρια φίλοι της Ελλάδας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, πρώτα συναντήθηκαν με τον Μίκη, και στη συνέχεια με την Ελλάδα. Αγάπησαν, κι αγαπούν τη χώρα μας, μέσα από τη μουσική, και τα τραγούδια του.

Ευχαριστώ από καρδιάς, την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», και τους σπουδαίους καλλιτέχνες, που είναι απόψε κοντά μας, για μια ξεχωριστή εμπειρία, με αυθεντικό άρωμα Ελλάδας, μέσα από τη μοναδική ιδιοφυία του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, μπορεί να έφυγε από κοντά μας, αλλά ζει με το Έργο του, το Πνεύμα του, και τις Αρχές, που υπηρέτησε με συνέπεια, σε όλη τη διαδρομή του: από τη Νεότητά του, μέχρι τη Διεθνή, Καταξίωσή του.

Ταυτόχρονα, είναι κι ένα συμβολικό μήνυμα, που θέλουμε να εκπέμψουμε από τη Ρόδο, και το ICASSP 2023, απόψε:
Η Τεχνολογία είναι Μέσο, ΔΕΝ είναι αυτοσκοπός. Μέσο, για να φτάσουμε ψηλότερα, ως Παγκόσμια Δοινωνία, Διατηρώντας και Ενισχύοντας, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, που γεννήθηκαν στην Ελληνική Αρχαιότητα, και που όσο υπάρχουν άνθρωποι, ΔΕΝ θα πάψουν, να είναι Επίκαιρα.

Είναι ένα εξόχως σημαντικό μήνυμα: Από εδώ, που γεννήθηκε η φιλοσοφία, της Απελευθέρωσης του Ανθρώπινου Πνεύματος, από το Σκοτάδι της Άγνοιας, και μαζί με τον φυσικό Ήλιο, έλαμψε και ο Νοητός, από εδώ, και Πάλι, η Τεχνολογία, αυτή τη φορά, είναι που καλείται να μας απελευθερώσει, τις ανθρώπινες δυνατότητες, για ένα μέλλον Βιώσιμης, Έξυπνης, Δίκαιης, και Συμπεριληπτικής Ευημερίας.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.