Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας. Μια κρίση χωρίς προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία και αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κανένα manual για τη διαχείρισή της. Το μέλλον πρέπει να το δημιουργήσουμε για να το ζήσουμε. Το μέγεθος λοιπόν της πρόκλησης είναι τέτοιο που για να μπορέσει η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης δεν αρκούν οι πολιτικές του κράτους, όπως έχουμε συνηθίσει να συμβαίνει στη διαχείριση των πραγμάτων.

Απαιτείται η κινητοποίηση και η αλλαγή στις συμπεριφορές όλων. Του κράτους, της αυτοδιοίκησης, της αγοράς, της κοινωνίας των πολιτών. Το διακύβευμα δεν αφορά κάποιους ενδεχόμενους κινδύνους αλλά τις ασύμμετρες απειλές που ήδη ζούμε με οδυνηρό τρόπο, όπως στην περίπτωση των θερινών πυρκαγιών ή στις πλημμύρες που όλο και πιο συχνά πλήττουν έντονα τις περιοχές μας.

Η Ρόδος έχει χρειαστεί να δώσει σκληρές μάχες και με τις πυρκαγιές και με τις πλημμύρες και μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει τις μικρότερες δυνατές απώλειες μέσα από την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλεται κάθε φορά.

Γι’ αυτό και η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη. Η βιώσιμη, πράσινη, έξυπνη και ασφαλής Ρόδος είναι η προτεραιότητά μας. Η Ρόδος μπαίνει σε κίνηση προς ένα μέλλον βιώσιμο, με ποιότητα στην καθημερινότητα, πρωτίστως των κατοίκων της αλλά και των επισκεπτών της, καθώς η τουριστική οικονομία είναι η βάση της ευημερίας και της συνοχής στο νησί μας.

Αναλαμβάνουμε λοιπόν υπεύθυνα το δικό μας μερίδιο ευθύνης και συστρατευόμαστε στην ευρωπαϊκή και εθνική προσπάθεια, για την επίτευξη κρίσιμων στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής απειλής, όπως είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ρόδος αναδεικνύεται πρωτοπόρος στην ηλεκτροκίνηση, συνεισφέροντας έτσι ταυτόχρονα τόσο στη βιωσιμότητα όσο και στην ανάδειξή της, σε Πράσινο Παγκόσμιο Τουριστικό Προορισμό.

Ήδη από τη σεζόν του 2020 εφαρμόσαμε τη δωρεάν μεταφορά πολιτών και επισκεπτών εντός της Μεσαιωνικής πόλης με ηλεκτροκίνητα οχήματα (τύπου golf) σε προκαθορισμένες διαδρομές και αυξημένη συχνότητα κατά τα πρότυπα αστικής συγκοινωνίας, καθώς και τη δωρεάν μεταφορά ΑμΕΑ.

Πρώτος στόχος μας είναι μια αποκλειστικά ηλεκτρικά κινούμενη Μεσαιωνική πόλη, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ανάδειξη της Μεσαιωνικής μας Πόλης, που είναι ένα ζωντανό παγκόσμιο μνημείο της UNESCO και έχει εμβληματική σημασία για το νησί μας.

Και στη συνέχεια ασφαλώς, μια πράσινη ηλεκτροκινούμενη Ρόδος, στο σύνολό της. Να απαλλάξουμε το νησί μας από κάθε ρύπο αυτοκίνησης. Δεν είναι διακήρυξη. Είναι στόχος που τον υπηρετούμε με σχέδιο και καθημερινή δουλειά. Ο Δήμος Ρόδου πέτυχε ήδη την ένταξη της αγοράς 10 ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας «Περιβάλλον».

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα καλύψουν μεταξύ άλλων πρακτικές ανάγκες υψηλού συμβολισμού, όπως το Ηλεκτροκίνητο Πυροσβεστικό και το Ηλεκτροκίνητο Ασθενοφόρο για τις ανάγκες της Μεσαιωνικής Πόλης και της Λίνδου. Επίσης τα τρία ηλεκτροκίνητα λεωφορεία της «Δ.Ε.Σ. ΡΟΔΑ», θα συμβάλλουν με οικολογικό τρόπο, στην εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου της επιχείρησης. Και άλλα πέντε ηλεκτροκίνητα οχήματα θα ενταχθούν πλέον στις καθημερινές δραστηριότητες των υπηρεσιών του Δήμου.

Είναι μια καλή πράσινη αρχή που θα έχει μια εξίσου καλή πράσινη συνέχεια. Η ηλεκτροκίνηση είναι στο κέντρο μιας συνολικότερης πολιτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πολιτικής που αφορά:

– στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
– στη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση,
– στην αειφορική διαχείριση των υδάτινων πόρων μας,
– στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος,
– στις καινοτόμες ρυθμίσεις του πολεοδομικού σχεδιασμού,
– στην ορθολογική χρήση των δημόσιων χώρων μέσα στην πόλη,
– στην ενθάρρυνση και υποστήριξη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Μαζί με την αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών όπως και των υποδομών πολιτικής προστασίας. Η Ρόδος πρωτοπορεί στην αλλαγή πορείας που χρειαζόμαστε. Αναζητεί λύσεις ανάπτυξης που επενδύουν στη γνώση και την καινοτομία, που αναδεικνύουν το ρόλο του σύγχρονου ενημερωμένου και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένου πολίτη, επαγγελματία, εργαζόμενου, αγρότη. Λύσεις που προωθούν την υγιή επιχειρηματικότητα και την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Λύσεις με σεβασμό στο μοναδικό πολιτισμικό απόθεμα του τόπου μας, ως καθοριστικού στοιχείου μιας ολοκληρωμένης και μακροπρόθεσμα βιώσιμης αναπτυξιακής διαδικασίας, με οφέλη για όλους.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά τη ΡΑΕ για την πρόσκληση και την ευκαιρία να δώσω τη συνοπτική εικόνα της προσπάθειας που κάνουμε για να κερδίσουμε το μέλλον. Να συγχαρώ επίσης διοργανωτές και συμμετέχοντες για τη συμβολή τους στο δημόσιο διάλογο που είναι αναγκαίος για να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους προς ένα βιώσιμο αύριο.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.