Μετά από ένα πρωτοφανές πλήγμα και μια μεγάλη καταστροφή, στη Ρόδο μετράμε τους φίλους μας. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βρίσκονται σήμερα κοντά μας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ο Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Α’ (Πρώτος) Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας Αττικής Δημήτριος Κάρναβος και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ- Πρώην Δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ολόκληρης της χώρας, μέσω του Προέδρου της εκφράζει την αλληλεγγύη της και τη συμπαράστασή της στη Ρόδο μας και νιώθουμε πραγματικά ευγνωμοσύνη γι’ αυτό.
Βιώσαμε τραγικές στιγμές στο νησί μας. Και όπως βλέπουμε δεν είμαστε οι μόνοι. Όλα τα τελευταία χρόνια αλλά και το φετινό καλοκαίρι, δοκιμάζεται όλη η χώρα από τις πυρκαγιές και γίνονται μεγάλες καταστροφές. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και να γίνουν με την ευθύνη του κεντρικού κράτους.
Μετά από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που έζησε για 10 μέρες το νησί μας, το μόνο που μας παρηγορεί είναι ότι πετύχαμε κάτι σημαντικό. Να σώσουμε τη φήμη της Ρόδου ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού. Πετύχαμε να γίνει η μεγαλύτερη στα χρονικά της χώρας μετακίνηση πληθυσμού, με απόλυτη ασφάλεια και με διαρκή φροντίδα και μέριμνα για τις ανάγκες πάνω από 20.000 ανθρώπων.
Μέσα στην πιο δύσκολη στιγμή για το νησί μας, άνοιξε η πιο μεγάλη αγκαλιά της ροδίτικης φιλοξενίας. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εικόνα της Ρόδου μας καθώς αυτή η φιλοξενία καρδιάς αναδείχθηκε από τους ίδιους τους επισκέπτες μας και συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τα διεθνή ΜΜΕ. Σώσαμε τη φήμη μας και έτσι σώσαμε και το ψωμί μας. Γιατί καταφέρνουμε έτσι να κρατήσουμε ζωντανό τον προορισμό φέτος και ακόμη πιο ελκυστικό στα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο πρέπει αυτή τη στιγμή να αναδείξουμε – και εμείς ως Δήμος Ρόδου αλλά και όλοι οι αυτοδιοικητικοί οργανισμοί της χώρας που αντιμετωπίζουν τα ίδια αδιέξοδα – τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν με βάση τα μεγέθη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.
Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις. Ακολουθώντας συνήθεις συμβατικές διαδικασίες δεν μπορούμε να πάμε μακριά.
Βάζω λοιπόν την ατζέντα τεσσάρων πολύ κρίσιμων ζητημάτων.
Να ξαναδούμε το νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί ένας Δήμος να κάνει παρεμβάσεις πρόληψης στα δάση ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες. Κάνουμε πρόληψη και μάλιστα πάνω από τις δυνάμεις μας. Αρκεί να σας πως ότι για το 2023 ο Δήμος μας έχει επιχορηγηθεί για δράσεις πυροπροστασίας με 280.000 ευρώ. Διέθεσε όμως, από ίδιους πόρους, 1.157.363 ευρώ. Κάναμε δηλαδή πέντε φορές παραπάνω από αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε με βάση τους πόρους που πήραμε. Αν αυτό δεν είναι αρκετό πρέπει να δούμε ξανά τα περιθώρια που έχουμε για να κάνουμε τα περισσότερα που πρέπει.
Δεύτερο και εξίσου σημαντικό να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, και να ενισχυθεί με πόρους ο Δήμος για να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι πόροι μας δεν είναι απεριόριστοι και παρ’ όλα αυτά συνεχώς ενισχύουμε την άμυνά μας. Ακούω και κριτικές για κάποια οχήματα που ήρθαν στη Ρόδο και λένε ορισμένοι τι να τα κάνουμε τώρα; Μα αυτά τα οχήματα δεν είναι για να σβήνουν φωτιές είναι για να προλαμβάνουν τις αναζωπυρώσεις.
Τρίτον, η αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος. Το ζήσαμε στη Ρόδο και είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα για όλη τη χώρα. Απαιτείται όμως καλύτερος συντονισμός, αναβαθμισμένος εξοπλισμός, διαρκής υποστήριξη. Άμεσα πήραμε ως Δήμος Ρόδου την πρωτοβουλία της δημιουργίας Ηλεκτρονικού Μητρώου Πολιτικής Προστασίας Ρόδου. Για να καταγράψουμε το δυναμικό μας, να ξέρουμε ποιος μπορεί να κάνει τι και να πετύχουμε τον καλύτερο δυνατό συντονισμό με τις δημοτικές υπηρεσίες. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό μέσω του Μητρώου να διασφαλίσουμε και την εκπαίδευση των εθελοντών. Οι άνθρωποι αυτοί με αυταπάρνηση και γενναιότητα σε πολλές περιπτώσεις ρισκάρουν τη ζωή τους, πρέπει να έχουν την υψηλότερη δυνατή εκπαίδευση.
Επιπλέον, θα πρόσθετα πως σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εξετάσουμε και το πλαίσιο για την αξιοποίηση της εθνοφυλακής. Μια φωτιά σαν κι αυτή που ζήσαμε είναι εκ των πραγμάτων θέμα εθνικής ασφάλειας.
Τέταρτο σημείο πρέπει να είναι η παραδοχή πως με το υφιστάμενο νομοθετικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε έναν ασύμμετρο πόλεμο και τις συνέπειές του. Με απλά παραδείγματα. Μπορώ να πάω στην παραλία της Γλύστρας, για την οποία είχαμε δεχτεί και τόση κριτική πριν την πυρκαγιά, για να καθαρίσω ότι άφησε πίσω της η φωτιά; Όχι δεν μπορώ. Είναι περιοχή ευθύνης της ΕΤΑΔ. Μπορώ να πάω να κάνω φυτεύσεις στα πρανή των κεντρικών δρόμων; Όχι δεν μπορώ. Είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας. Μπορώ να πάω να καθαρίσω δασικές εκτάσεις ή ιδιωτικές περιουσίες; Όχι δεν μπορώ. Μπορεί για τον πολίτη που δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει όλη τη νομοθεσία, ο Δήμος να είναι υπεύθυνος για όλα. Όμως δεν είναι. Εμείς δεν λέμε να μην είναι. Εμείς λέμε δώστε μας το πλαίσιο και τους πόρους για να κάνουμε αυτό που ζητούν οι πολίτες. Αλλιώς πως θα ανασυγκροτήσουμε το νησί μας; Πως θα ενισχύουμε την άμυνά του απέναντι σε πρωτοφανείς υβριδικές απειλές;
Σε αυτό το σκεπτικό που σας ανέπτυξα, ζητάμε την υποστήριξη της ΚΕΔΕ και του Προέδρου της που μας τιμά σήμερα με την επίσκεψή του, πιστεύοντας ότι εκφράζουμε τον αγώνα και τις αγωνίες όλου του αυτοδιοικητικού κόσμου. Επιπλέον, θα προσπαθήσω να έχω άμεσα μια συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών, την κα. Κεραμέως προκειμένου σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να δώσουμε εξαιρετικά τολμηρές και ρεαλιστικές απαντήσεις.