O Οκτώβριος είναι ένας πολύ ξεχωριστός μήνας για την υγεία των γυναικών καθώς είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Κι εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ευαισθητοποίηση για ένα ζήτημα που είναι στην κυριολεξία ζήτημα ζωής.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ο καρκίνος του μαστού είναι σε μεγάλο βαθμό ιάσιμος αν εντοπιστεί εγκαίρως, γι’ αυτό είναι κρίσιμης σημασίας η ετήσια προληπτική εξέταση. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν σε περίπτωση προβλήματος θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα σε περίπτωση προβλήματος, ανέρχεται σε 56%.

Η διαφορά των αριθμών είναι τεράστια και πρέπει να αναλογιστούμε πως πίσω από τους αριθμούς είναι  ζωές ανθρώπων. Ζωές που χάθηκαν, αλλά και ζωές που κερδήθηκαν. Η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, ιδίως όταν η νόσος εντοπίζεται νωρίς. Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη επιστημονική αλήθεια, γι’ αυτό και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του  Δήμου Ρόδου, μαζί με Συλλόγους και φορείς της τοπικής κοινωνίας,  εκπέμπουν αυτό τον μήνα, το δικό τους ηχηρό μήνυμα,για την ανάγκη της  ορθής ενημέρωσης, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, και την έγκαιρη διάγνωση, που πραγματικά σώζει ζωές.

 Σήμερα το πρωί, στην πλατεία Κύπρου, το μήνυμα ακούστηκε δυνατά και καθαρά, μέσα από την ανοιχτή συγκέντρωση εθελοντικών συλλόγων, που δίνουν με σθένος τον αντικαρκινικό αγώνα, και είμαστε στο πλευρό τους.

Και τώρα, στην αποψινή μας εκδήλωση, έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή, να φιλοξενούμε στη Ρόδο μας, μια διακεκριμένη επιστήμονα, την κα Νατάσα Παζαϊτη.

Η εγνωσμένη ευαισθησία της, το επιστημονικό κύρος της, και πάνω απ’ όλα οι καθημερινές μάχες που δίνει, με το νυστέρι στα χέρια, ενάντια στον καρκίνο του μαστού, την καθιστούν ως μια από τις πλέον έγκυρες και υπεύθυνες φωνές στη χώρα, που μπορούν να μιλήσουν, για την πρόληψη, τη διάγνωση, και τη θεραπεία, του καρκίνου του μαστού.

Κα Παζαίτη, αγαπητή Νατάσα, σε ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή σου, στην προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Ρόδου, να αναδείξει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται, με τη συγκεκριμένη νόσο, και είναι πρωτίστως, η αλλαγή της νοοτροπίας, η έμφαση στην πρόληψη, η ενημέρωση,  σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου, για τον  καρκίνο, και ασφαλώς η στήριξη των γυναικών, που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, και δίνουν την μάχη τους.  

Αν και ο καρκίνος του μαστού, είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, μεταξύ των γυναικών, στην Ευρώπη, αξίζει να σημειώσουμε, πως σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο τέλος του 2020, 2,3 εκατομμύρια γυναίκες, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, τα προηγούμενα 5 χρόνια, είχαν πετύχει να επιβιώσουν.

Αυτό είναι ένα σπουδαίο μήνυμα ελπίδας, για όλες τις γυναίκες. Διότι ανεξάρτητα από το ποια είστε, ή πού ζείτε, ο καρκίνος του μαστού, μπορεί να αγγίξει τη ζωή σας. Είναι απαραίτητο για κάθε γυναίκα, να κατανοήσει τα προειδοποιητικά σημάδια, και να πάρει τις σωστές αποφάσεις, για τη ζωή της.

Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία, ο Οκτώβριος, της ευαισθητοποίησης. Όπως σπουδαίο ρόλο παίζει, η πρόοδος της έρευνας και της επιστήμης, η διαρκώς αυξανόμενη γνώση, η οποία  οδηγεί σε νέες θεραπείες, και όλο και πιο βελτιωμένα αποτελέσματα.

Ο καρκίνος του μαστού, όπως και κάθε καρκίνος, για να νικηθεί απαιτεί μια μεγάλη συμμαχία. Της Πολιτείας, που οφείλει να εγγυάται την πρόσβαση, σε διαγνωστικές υπηρεσίες, κι έχουν γίνει σοβαρά βήματα, σε αυτή την κατεύθυνση. Της Αυτοδιοίκησης, που με τις κοινωνικές δομές της, και τις δράσεις της, πρέπει να κάνει την υγεία των δημοτών, προτεραιότητα πρώτης γραμμής. Της Ιατρικής Κοινότητας, που δίνει και θα συνεχίζει να δίνει, τον καλύτερο εαυτό της, για κάθε πάσχοντα συνάνθρωπο. Και ασφαλώς της ίδιας της Κοινωνίας, που πρέπει να μιλάει ανοιχτά και καθαρά για τον καρκίνο, χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις.

Αν σκεφτούμε πως, μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, δεν τολμούσαμε να μιλήσουμε ευθέως για τον καρκίνο, κι αναφερόμασταν σε αυτόν, με διάφορους χαρακτηρισμούς, όπως για παράδειγμα σαν «η επάρατη νόσος», σίγουρα έχουμε διανύσει μια μεγάλη απόσταση, συνειδητοποίησης και υπευθυνότητας. Χρειάζεται όμως, να μην σταματάμε την προσπάθεια, να μην εφησυχάζουμε, να μην κρυβόμαστε από το πρόβλημα.

Αυτό κάνουμε και ως Δήμος απόψε. Με επιστημονική επάρκεια και τεκμηρίωση από την κα Παζαίτη αλλά και με λογοτεχνική γραφή,  μέσω της παρουσίασης του βιβλίου «Μια κορδελίτσα που την λέγαν Ιππολύτη» της συγγραφέας κας Αργυρώς Αγγελοπούλου, την οποία επίσης ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή της σε αυτή τη μεγάλη μάχη.

Κι αν κάνετε μια βόλτα προς το Δημαρχείο μας θα το δείτε απόψε φωταγωγημένο σε χρώμα ροζ,  ως μια συμβολική  για την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών της Ρόδου  στο θέμα της ενημέρωσης και πρόληψης.

Ο αγώνας ενάντια στον καρκίνο δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Είναι αγώνας αντοχής, είναι μαραθώνιος αλλά με τη συμμαχία όλων μας είναι βέβαιο πως θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.