Με πολύ μεγάλη χαρά καλωσορίζω όλους στην πάντα φιλόξενη Ρόδο μας και θεωρώ πολύ ξεχωριστό προνόμιο να χαιρετίζω το Gala του International Conference on Acoustics, Speech and Signal Processing 2023 (ICASSP 2023).

Είναι στ’ αλήθεια πολύ μεγάλη τιμή για το νησί μας να φιλοξενεί το μεγαλύτερο διεθνώς ετήσιο τεχνικό-ερευνητικό συνέδριο για τις τεχνολογίες πληροφορικής και τις εφαρμογές τους, από τη βιοϊατρική και τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τα ψηφιακά πολυμέσα και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ό,τι είναι “talk of the world” αυτή τη στιγμή, ακούγεται εδώ, στη Ρόδο, στις εργασίες του Συνεδρίου σας. Και για μας, για το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις την πραγματοποίησή του, είναι όχι μόνο μια μεγάλη τιμή αλλά και μια μεγάλη ευθύνη. Διότι η επιλογή της Ρόδου για το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο στο είδος του, με εκπροσώπους όλων των κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών της εποχής μας, επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του νησιού μας στον παγκόσμιο συνεδριακό τουρισμό. Κι αυτή είναι πολύ μεγάλη ευθύνη. Διότι για κάθε επισκέπτη που μας τιμά με την επιλογή του, νιώθουμε την υποχρέωση να ανταποδώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό άλλωστε και έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια να εξασφαλίσουμε όλες τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη της Ρόδου στον πρώτο βιώσιμο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.

Θέλω λοιπόν και από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στο να φτάσουμε σε μια άψογη διοργάνωση. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από την ψυχή αυτής της προσπάθειας τον Καθηγητή Πέτρο Μαραγκό. Είχα την τιμή και τη χαρά να τον γνωρίσω πριν δυο χρόνια, όταν ξεκίνησε αυτή την τιτάνια προσπάθεια για να φέρει το συνέδριο στο νησί μας. Πραγματικά Κύριε Καθηγητά δεν μπορώ να κρύψω την ευγνωμοσύνη μου και το θαυμασμό μου που καταφέρατε να υλοποιήσετε με τόση επιτυχία αυτή την τεράστια διοργάνωση. Εκφράζω επίσης τις θερμές μου ευχαριστίες στην Οργανωτική Επιτροπή και επιτρέψτε μου την ξεχωριστή αναφορά στους Καθηγητές κ.κ Μπερμπεριδη και Μπουφούνο. Επιπλέον σε όλους τους Έλληνες Ακαδημαϊκούς της Διασποράς που στήριξαν αυτή την προσπάθεια και συνέβαλλαν στην επιτυχία της, δίνοντά μας την ευκαιρία να καλοσωρίζουμε ολόψυψα το Signal Processing Society, με την Πρόεδρό του Καθηγήτρια Αθηνά Πετροπούλου.

Τέλος, ευχαριστούμε και καλωσορίζουμε όλους τους συμμετέχοντες, διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο. Εύχομαι κατά την παραμονή σας να χαρείτε το σμαραγδένιο νησί μας, μέσα στο καταγάλανο Νότιο Αιγαίο και με ένα ανεξάντλητο φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα. Όπως επίσης να ανακαλύψετε τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Ρόδου καθώς διαχρονικά είναι ένα σταυροδρόμι ηπείρων και πολιτισμών. Πάντα στην πρωτοπορία των ιδεών και της γνώσης, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Και γι’ αυτό ακριβώς, εύχομαι εδώ στη Ρόδο, στον τόπο του Ήλιου, των Αρχαίων Σοφών και των Ιπποτών να έχουν κάθε επιτυχία οι εργασίες του Συνεδρίου σας και τα σημερινά θέματα συζήτησης να είναι οι αυριανές τεχνολογικές κατακτήσεις στην υπηρεσία του κοινού μέλλοντος της ανθρωπότητας.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.