Κύριε Υπουργέ,

Από το 2015, που ξεκίνησε το μεγάλο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα για τη χώρα μας, μικρός αριθμός προσφύγων και μεταναστών, για λόγους διαδικαστικούς, κατέλαβαν άτυπα το χώρο των παλαιών Σφαγείων, στο κέντρο της πόλης της Ρόδου. Ο σκοπός ήταν να βρίσκονται κοντά στο λιμάνι ώστε να μεταφέρονται εύκολα από το νησί της Ρόδου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ωστόσο, η παρούσα άτυπη κατάληψη όλα αυτά τα χρόνια, εξυπηρετεί πρόσφυγες και μετανάστες που επέλεξαν να μην ενταχθούν σε νόμιμες δομές, αλλά να παραμένουν στο νησί μας έχοντας ελευθερία κινήσεων καθώς δεν ελέγχονται από κανέναν.

Όλα αυτά τα χρόνια, η φροντίδα και η μέριμνα γι αυτούς τους ανθρώπους, αποτελεί προτεραιότητα για πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις του νησιού μας (συλλόγους και μεμονωμένους πολίτες), οι οποίοι επί πέντε χρόνια, έχουν καταφέρει, σε άτυπη συνεργασία με το Δήμο και άλλες δομές, να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Παρόλα αυτά πρέπει να υπογραμμίσουμε τα εξής βασικά στοιχεία:

1. Ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος και επικίνδυνος για την καθημερινή διαβίωση αυτών των ανθρώπων.
2. Αποτελεί πλέον στέγη για μετανάστες οι οποίοι διαμένουν χωρίς κανέναν έλεγχο της νομικής τους κατάστασης, επί σειρά ετών.
3. Υπάρχουν σημάδια έντονης κόπωσης των εθελοντικών οργανώσεων και των επιχειρηματιών που επί χρόνια στηρίζουν με την παροχή τροφής και ειδών πρώτης ανάγκης.
4. Επειδή στο χώρο δεν υπάρχει έλεγχος, το τελευταίο διάστημα γίνονται συμπλοκές μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων που έχουν οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, με αποτέλεσμα τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο και καταστάσεις έντασης στην περιοχή.

Οφείλω να τονίσω ότι η Αστυνομία είναι παρούσα όποτε της ζητηθεί για την επιβολή της τάξης και συνεργάζεται άμεσα και αποτελεσματικά με τις τοπικές αρχές. Πέραν των ανωτέρω, με την εξάπλωση της πανδημίας του Covid 19, δημιουργούνται σοβαροί πρόσθετοι κίνδυνοι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, απόλυτη θέση της Δημοτικής Αρχής Ρόδου, είναι ο άμεσος έλεγχος της κατάστασης από τα συναρμόδια υπουργεία, αφού ο Δήμος ουδεμία αρμοδιότητα και ευθύνη έχει γι αυτούς τους ανθρώπους, καθώς και η άμεση μεταφορά τους στις προβλεπόμενες νόμιμες δομές, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Οποιαδήποτε περαιτέρω παραμονή των προσφύγων και μεταναστών σ’ αυτόν το χώρο, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφαλή και σωστή διαβίωση τους, για την οποία ο Δήμος δεν φέρει ευθύνη και αποτελεί πλέον ευθύνη των συναρμόδιων υπουργείων η άμεση αντιμετώπιση του θέματος.

Ο Αντιδήμαρχος,
Στράτος Καρίκης

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.