Υπεγράφη την Μ. Τετάρτη στην αίθουσα Εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου από τον Δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη, την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Χαρούλα Γιασιράνη και τον Πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ασκληπειάδες», Δημήτρη Μίχαλο, η πρώτη στα χρονικά Προγραμματική Σύμβαση για τη βελτίωση της κινητικότητας και της προσβασιμότητας των ΑμεΑ που διαβιούν στο Δήμο Ρόδου.

«Με την Υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, κάνουμε το αυτονόητο. Προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας όσα τους λείπουν και όσα στερήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και που θα έπρεπε να είχαν γίνει προ καιρού. Αυτή η προγραμματική σύμβαση, έχει σκοπό να επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν και που συνδέονται με την κινητικότητα και στην προσβασιμότητα. Είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε αυτό. Άοκνα και με επιμονή συνεχίζουμε, ο καθένας από το πόστο που υπηρετεί, να συμβάλουμε για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας ΑμεΑ», δήλωσε ο Δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης.

Λαμβάνοντας το λόγο, η Αντιπεριφερειάρχης Χαρούλα Γιασιράνη ανέφερε ότι: «Έφτασε η ώρα να υπογράψουμε μία προγραμματική σύμβαση που αποτυπώνει την απόλυτη βούληση του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της ΚΟΙΝΣΕΠ Ασκληπειάδες και του Συλλόγου ΑμεΑ Ρόδου για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ΑμεΑ. Προηγήθηκε πολλή δουλειά για να φτάσουμε στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση μίας πρωτοποριακής δράσης η οποία θα εξυπηρετήσει σημαντικά τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα.

Δήμος και Περιφέρεια θέλουμε να άρουμε τον αποκλεισμό των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Θέλουμε να έχουν ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία, να μπορούν να μετακινούνται με ευχέρεια χωρίς να επωμίζονται κανένα κόστος».

Τις ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Α. Καμπουράκη και τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Ασκληπειάδες, Δ. Μίχαλος, κάνοντας λόγο για μία «πρωτοποριακή δράση». Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Να είναι σίγουρος ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης ότι θα τους δικαιώσουμε και ότι αυτή η δράση θα πετύχει και θα λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για μία ακόμη κίνηση του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη που μας εκπλήσσει πραγματικά ευχάριστα».

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας, Προστασίας Τρίτης Ηλικίας & Κοινωνικής Πρόνοιας και Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας, Γιώργος Τριάντος, ο οποίος παραβρέθηκε στην Υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μαζί με τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών και Καταπολέμησης Αποκλεισμού Ρομά, Γιάννη Καμπούρη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου ΑμεΑ Ρόδου, Παναγιώτη Φωνιαδάκη και τον Γραμματέα της ΚΟΙΝΣΕΠ Ασκληπειάδες Λουκά Στεφάνου, ανέφερε τα εξής:

«Η Προγραμματική Σύμβαση είναι προς το συμφέρον μίας ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας. Φανερώνει εμπράκτως το ενδιαφέρον της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής για την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ΑμεΑ».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος, Γιάννης Καμπούρης δήλωσε ότι: «Αυτή η Προγραμματική Σύμβαση δεν είναι τίποτε άλλο από ένα χρήσιμο εργαλείο για την πρόσβαση των ΑμεΑ σε χώρους στους οποίους έχουν ανάγκη. Όπως τόνισε ο Δήμαρχός μας, κάναμε το αυτονόητο που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια».

«Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα»

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο κ. Παναγιώτης Φωνιαδάκης λέγοντας ότι η Προγραμματική Σύμβαση θα συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση και συγκίνηση για τη σημερινή μέρα. Ήταν ένα όνειρο για εμάς τα μέλη του Συλλόγου ΑμεΑ. Την ιδέα για την υπογραφή αυτής της προγραμματικής σύμβασης δουλεύουμε από την περίοδο της καραντίνας…

Είμαστε σίγουροι ότι η δράση αυτή θα πετύχει και θα συμβάλει τα μέγιστα στην εξυπηρέτηση των ΑμεΑ. Και πιστέψτε με πολλά μέλη του συλλόγου μας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης. Ως συμβαλλόμενο μέρος, θα βοηθήσουμε την ΚΟΙΝΣΕΠ Ασκληπειάδες. Διαθέτουμε την τεχνογνωσία και πάνω από όλα τη βούληση για να φτάσουμε σε ένα άριστο αποτέλεσμα. Είναι μεγάλη μέρα η σημερινή. Ευχαριστώ από καρδιάς προσωπικά τον Δήμαρχο μας Αντώνη Καμπουράκη που για μία ακόμη φορά δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο! Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, την Αντιπεριφερειάρχη Χαρούλα Γιασιράνη, τους Αντιδημάρχους Γιώργο Τριάντο και Γιάννη Καμπούρη και όλους όσοι δούλεψαν για το αποτέλεσμα αυτό».

Τέλος ο κ. Στεφάνου, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που η μια Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή εφαρμόζουν μία τόσο ουσιαστική δράση για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ. «Είναι η πρώτη Δημοτική Αρχή και η πρώτη Περιφερειακή Αρχή που στέκεται έμπρακτα δίπλα μας. Δήμος και Περιφέρεια κάνουν για πρώτη φορά τόσο θετικά βήματα για τα ΑμεΑ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και όλους όσοι εργάστηκαν για να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δικαιούχοι της πρωτοβουλίας

Με βάση τα στοιχεία του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, κατοικούν στον Δήμο Ρόδου, περίπου 2.300 Άτομα με Αναπηρία, με ποσοστό άνω του 50%. Το Σχέδιο Δράσης, περιλαμβάνει την οργάνωση και την παροχή δωρεάν υπηρεσιών μετακίνησης σε ΑμεΑ , που κατοικούν στον Δήμο Ρόδου καθώς και παροχή εξοπλισμού, που μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της κινητικότητας και προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε φορείς, υπηρεσίες και δραστηριότητες, ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Ως άμεσα ωφελούμενοι του Σχεδίου Δράσης ορίζονται όλοι οι διαμένοντες στον Δήμο Ρόδου, οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί από Δημόσια Αρχή ως Άτομα με Αναπηρία. Ως έμμεσα ωφελούμενοι του Σχεδίου Δράσης ορίζονται τα μέλη της οικογένειας ή/και οι φροντιστές του ατόμου.

Αναλυτικότερα, οι υπηρεσίες δωρεάν μετακίνησης περιλαμβάνουν:

– Μετακινήσεις σε προορισμούς που αφορούν την πρόληψη και την θεραπεία της σωματικής ή/και ψυχικής υγείας των ΑμεΑ (επίσκεψη σε ιατρό, φυσικοθεραπεία, υπηρεσίες ψυχικής υγείας κ.α.)

– Μετακινήσεις που αφορούν την διευκόλυνση της πρόσβασής των ΑμεΑ σε υπηρεσίες/ προγράμματα – εκπαίδευσης- κατάρτισης- επιμόρφωσης

– Μετακινήσεις σε ψυχαγωγικές-δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες οργανώνονται αποκλειστικά από φορείς και οργανισμούς, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση σε δράσεις ψυχαγωγίας, αθλητισμού και πολιτισμού.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ, που κατοικούν στο Δήμο Ρόδου, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού τους και η διασφάλιση της ισότιμης κοινωνικής τους ένταξης, αποτελούν την κύρια στόχευση του Σχεδίου Δράσης. Στους βασικούς στόχους περιλαμβάνονται επίσης η υποβοήθηση της αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης και η συμβολή στην ενίσχυση των κοινωνικών και οικογενειακών σχέσεων των ΑμεΑ στην διατήρηση υγιούς ισορροπίας μεταξύ του Ατόμου και του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.