Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από την ημέρα που με την στήριξη των συμπολιτών μας, ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια να δώσουμε ξανά στη Ρόδο μας τη λάμψη που της αξίζει. Αναβαθμίζοντας την καθημερινότητά της. Λύνοντας προβλήματα που χρόνιζαν. Αντιμετωπίζοντας με αποτελεσματικότητα μεγάλες κρίσεις. Και φέρνοντας ξανά τη Ρόδο στο προσκήνιο μέσα από πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν τη μοναδική ταυτότητά της.

Παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες μέσα στις οποίες λειτουργήσαμε – κυρίως λόγω της πανδημίας – πετύχαμε πολλά. Αρκετά που φαίνονται ήδη και ακόμα περισσότερα που θα φανούν στην πορεία.

Το έργο που έχουμε κάνει σε όλους τους τομείς είναι σημαντικό. Πάνω από 171 τεχνικά έργα έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα σχολεία μας, που σε λίγες μέρες ανοίγουν, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ. Έγιναν δεκάδες χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων σε όλη τη Ρόδο. Ενώ πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων έντυσαν με τα χρώματά τους κάθε γωνιά του νησιού μας.

Εκτός από τα έργα που αφορούν στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας δρομολογήσαμε τη λύση προβλημάτων που βάλτωναν επί χρόνια και θα βάλουν τη Ρόδο μας σε μια νέα εποχή.

Τα έργα ύδρευσης σε Νότια Ρόδο, Αφάντου και Αρχάγγελο λύνουν το χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης της Ρόδου μας. Η αναγέννηση του Εθνικού Θέατρου θα λαμπρύνει ξανά το νησί μας. Η αποκατάσταση της Νέας Αγοράς, τα Δημοτικά Λουτρά, είναι έργα που βάλτωναν για χρόνια και έχουν πλέον δρομολογηθεί.

Παράλληλα αναβαθμίζουμε τον βιολογικό καθαρισμό στο Βόδι, που ήταν σε ντροπιαστική κατάσταση και είμαστε στο τελικό στάδιο διαδικασίας κατασκευής εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων με στόχους αξιοποίησης και ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων που θα κάνουν τη Ρόδο πρότυπο σε ολόκληρη τη χώρα.

Επιπλέον, παρά τα μειωμένα έσοδα λόγω πανδημίας, τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας μας, καταφέραμε να σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας μειώνοντας τα δημοτικά τέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διατηρήσαμε και αναβαθμίσαμε όλες τις κοινωνικές δομές του Δήμου μας. Εκσυγχρονίσαμε τις υπηρεσίες του Δήμου μας, με ηλεκτρονικές διαδικασίες που απλοποιήσαν την εξυπηρέτηση των δημοτών μας και βελτίωσαν την καθημερινότητά τους. Συμβάλλαμε στη διαχείριση φυσικών καταστροφών με τις μικρότερες δυνατές ζημιές. Και συνεργαστήκαμε αρμονικά με τους 33 δήμους του Νοτίου Αιγαίου, δείχνοντας αλληλεγγύη ειδικά στα μικρά νησιά της πανέμορφης γειτονιάς μας.

Η εξαιρετική τουριστική φετινή χρονιά στη Ρόδο μας είναι το αποτέλεσμα της άριστης υποδοχής των επισκεπτών μας τα δύο προηγούμενα χρόνια, αλλά και των στοχευμένων και ισορροπημένων δράσεων προβολής και συνεργασιών που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με φορείς του νησιού μας. Μια επιτυχία που πλέον διαχέεται προς όλους καθώς μετά τις συμφωνίες εργοδοτών-εργαζομένων στο χώρο του τουρισμού στη Ρόδο όλοι έχουν συμμετοχή και οφέλη από την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Ενώ η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο έργο Rhodes Co Lab θα καταστήσει τη Ρόδο μας τον πρώτο μεγάλης κλίμακας βιώσιμο τουριστικό προορισμός.

Σε αυτή την πορεία των 3 ετών αναμφίβολα υπήρξαν λάθη, αστοχίες και παραλείψεις. Όμως μάθαμε από τα λάθη μας, τα αναγνωρίσαμε και τα διορθώνουμε. Και δρομολογούμε για κάθε τομέα λύσεις που σε βάθος χρόνου θα φανεί η ορθότητα τους.

Όλα όσα πετύχαμε τα καταφέραμε μέσα από τη συνεργασία δυο παρατάξεων που ενωμένες πια συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις κοινές δεσμεύσεις μας. Σε μια χώρα χωρίς κουλτούρα συνεργασιών, εμείς καταφέραμε με αμοιβαίο σεβασμό και θέτοντας κοινούς στόχους να συνεργαστούμε για το καλό της Ρόδου. Γιατί απέναντι στην τοξικότητα, τη στείρα άρνηση, τις ύβρεις, αντιτάσσουμε μια κουλτούρα συνεργασίας και αλληλοσεβασμού όπως αρμόζει στη Ρόδο μας.

Με τις ίδιες αρχές και με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη για δουλειά, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Για να δώσουμε ξανά στη Ρόδο μας τη λάμψη που της αξίζει.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.