Ομιλία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη στην τελετή απονομής του Σταυρού της Αξίας επί Ταινία του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στον έγκριτο συμπολίτη μας Δημήτρη Γιώρτσο, παρουσία του Πρέσβη της Ομοσπονδίας της Γερμανίας στην Ελλάδα Δρ. Ernst Reichel:

Εξοχότατε Κύριε Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Κυρίες και Κύριοι,

«Όποιος δεν κάνει τίποτε για τους άλλους, δεν κάνει τίποτε για τον εαυτό του».

Μέσα σε αυτή την τόσο λιτή αλλά συνάμα και τόσο σοφή φράση, συνοψίζει ο Γκαίτε το νόημα της προσφοράς.

Γι’ αυτό και έχουμε ανάγκη πάντα από φωτεινά παραδείγματα προσφοράς,  όπως αυτό του έγκριτου συμπολίτη μας Δημήτρη  Γιώρτσου, στον οποίο απονέμεται ο  Σταυρός της Αξίας επί Ταινία του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ο Δημήτρης Γιώρτσος υπήρξε ο τρίτος κατά σειρά Επίτιμος Πρόξενος από το 1962, αφότου και δημιουργήθηκε αυτή η σταθερή γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας και της Ρόδου. Και επί 14 συναπτά έτη, από το 2007 ως και το 2021  εργάστηκε με πίστη και αφοσίωση για να φέρει ακόμη πιο κοντά τη Ρόδο μας με τη Γερμανία.

Η προσφορά του στις σχέσεις της Ρόδου με τη Γερμανία αναδεικνύεται ακόμη πιο σημαντική,  αν αναλογιστούμε πως σε αυτά τα 14 χρόνια υπήρξαν μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες, ειδικά κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα κι απαιτήθηκαν μεγάλες θυσίες για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας με τη συμβολή των εταίρων μας στην Ε.Ε.  

Στην καρδιά αυτών των σχέσεων είναι ασφαλώς ο τουρισμός. Για μας τους Ροδίτες, ο Γερμανός επισκέπτης δεν είναι απλά ένας ακόμη πελάτης. Είναι ο παραδοσιακός φίλος μας,  με τον οποίο χτίσαμε μέσα στον χρόνο το τουριστικό θαύμα της Ρόδου. Και η συμβολή του Δημήτρη Γιώρτσου υπήρξε καταλυτική στο να ενδυναμώσουμε αυτή τη σχέση αλλά και να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους συνεργασίας, όπως με το τριετές πρόγραμμα «Διακοπών Περίθαλψης».

Η φιλοξενία προωθεί τις αξίες της κοινωνίας που θέλουμε να ζούμε. Μιας κοινωνίας ανοιχτής, βιώσιμης, έξυπνης, με  σεβασμό στη διαφορετικότητα. Με  κατανόηση μεταξύ των λαών, πάνω από στερεότυπα και συλλογικούς φόβους.

Οι καρποί αυτής της στενής συνεργασίας στον τουρισμό γίνονται η βάση  και για νέες καινοτόμες προσεγγίσεις μπροστά στις νέες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στη σημερινή συγκυρία. Προκλήσεις που σχετίζονται πρωτίστως με το μέγεθος και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Η βιωσιμότητα πλέον,  δεν αναδεικνύεται μόνον ως προτεραιότητα,  αλλά ως απόλυτη αναγκαιότητα. Και σε αυτή την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά σημαντική κι ελπιδοφόρα για τον τόπο μας,  η προγραμματική συμφωνία με την TUI στο πλαίσιο του «Rhodes Co-Lab», ώστε η Ρόδος να αποτελέσει τον πρώτο βιώσιμο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.

Αλλά και πέραν του τουρισμού η Ρόδος προσφέρει δυνατότητες και ευκαιρίες συνεργασιών και σε άλλους τομείς. Γι αυτό και πιστεύω ακράδαντα πως με τους Γερμανούς φίλους μας μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα και στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Ήδη υπάρχει ένα πολλά υποσχόμενο «ελληνικό κανάλι διανομής» στη γερμανική αγορά και αξίζει να αξιοποιήσουμε αυτό το momentum για να ενισχύσουμε τις εξαγωγές ποιοτικών ροδίτικων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στη Γερμανία.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη από περισσότερη εξωστρέφεια, περισσότερες συνέργειες, περισσότερες δυνατότητες για τη δημιουργία ευκαιριών με αμοιβαία οφέλη. Για να τα πετύχουμε όλα αυτά πρέπει να εργαστούμε συστηματικά και με συνέπεια. Κάθε φιλότιμη προσπάθεια  φέρνει αποτελέσματα με θετικό πρόσημο.

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και με την εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία του Δημήτρη Γιώρτσου στη θέση του Επιτίμου Προξένου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Γι’ αυτό και εκ μέρους όλων των συμπολιτών μας, θέλω να τον ευχαριστήσω από καρδιάς και να τον συγχαρώ για την προσφορά του και το παράδειγμά του.

Αγαπητέ Δημήτρη, κάνεις τον τόπο σου περήφανο και μοιραζόμαστε όλοι μαζί σου τη χαρά για την υψηλή διάκριση που σου απονέμεται. Άξιος!

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.