Ιατρίδης Γιάννης

Επιχειρηματίας

Ο Γιάννης Ιατρίδης υπηρέτησε από τη θέση του Δημάρχου Καλλιθέας επί πέντε συνεχόμενες τετραετίες (1991-1995, 1995-1999, 1999-2003, 2003-2006 και 2006-2010). Ιδρυτικό μέλος της ΑΝΔΩ το 1999 και πρόεδρος της, το διάστημα 2003-2007, μέλος της ΤΕΔΚ από το 1994-2007. Ιδρυτικό μέλος του ΠΡΟΤΟΥΡ και γραμματέας του από το 1994 μέχρι το 2010, ενώ συμμετείχε ως μέλος και του  Περιφερειακού Συμβουλίου και σε πολλές άλλες επιτροπές. Ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας «Πηγές Καλλιθέας Α.Ε» από το 2009 – 2010. Η εταιρεία και σήμερα αποτελεί πρότυπο για τους Καλλικρατικούς Δήμους της Ελλάδας , και αποτέλεσε το υπόβαθρο της μονομετοχικής εταιρείας του Δήμου Ρόδου που μετεξελίχθηκε σε ΔΕΡΜ.Α.Ε.

Με  τους συνεργάτες  του έβαλε  υψηλούς στόχους και τους πέτυχε. Επενδύσανε στη Παιδεία (2 Βρεφονηπιακοί σταθμοί, 4 Νηπιαγωγεία, 3 Δημοτικά σχολεία, 1 Γυμνάσιο), στον Πολιτισμό (Αίθουσες εκδηλώσεων, Αίθουσα στέγασης Φιλαρμονικής, Ίδρυση σχολής παραδοσιακών χορών και οργάνων, Ίδρυση Φιλαρμονικής Καλλιθέας και ολοκληρώσανε σε συνεργασία με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο τις μελέτες του Ερημόκαστρου και Σαραντάπηχου) , στον Αθλητισμό σχεδιάσανε και υλοποιήσανε το μεγαλύτερο κλειστό γυμναστήριο του Αιγαίου (Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας), ανακατασκευάσανε τα γήπεδα Κοσκινού με νέες εξέδρες, αποδυτήρια και συνθετικό χλοοτάπητα, στις Καλυθιές δύο γήπεδα το ένα με φυσικό και το άλλο με συνθετικό χλοοτάπητα, νέα αποδυτήρια και στην Ψίνθο συνθετικό χλοοτάπητα καθώς και γήπεδο 5χ5 στο Γυμνάσιο Καλυθιών.

Έργα Υποδομών:  O Γιάννης Ιατρίδης και οι συνεργάτες του διεκδικήσανε, εντάξανε και υλοποιήσανε έργα και δράσεις από πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ολοκληρωμένα αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα στα Κοσκινού, στις Καλυθιές, στο Φαληράκι και στην  Ψίνθο. Κατασκευάσανε το αλιευτικό καταφύγιο Φαληρακίου, πολλά  πεζοδρόμια και τοποθετήσανε συστήματα ηλεκτροφωτισμού σε όλες τις τοπικές κοινότητες , αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες  και το φυσικό κάλλος τους.

Υλοποιήσανε αναπλάσεις σε όλους τους οικισμούς, και προχωρήσανε στην   προμήθεια όλων των τύπων μηχανημάτων, απαραίτητα για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των πολιτών. Επί θητείας του υλοποιήθηκε η μεγάλη παρέμβαση  στην εθνική οδό Ρόδου Λίνδου (Φαληράκι).

Κατασκεύασαν νέες δεξαμενές νερού και υλοποιήσαμε την επέκταση και αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε όλους τους οικισμούς του πρώην Δήμου Καλλιθέας.

Στηρίξανε τους Δήμους  Καρπάθου, Αστυπάλαιας και το Δήμο Ροδίων για την κατασκευή των έργων της Εθνικής Οδού Ρόδου-Φαληρακίου και τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), καθώς και τους πρώην Δήμους Λινδίων, Ατταβύρου και Ιαλυσού.

Εξασφαλίσανε πόρους από τα Περιφερειακά προγράμματα, τα τομεακά των Υπουργείων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, το leader και το ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη.

Το έργο όμως που σημάδεψε την πορεία του, ήταν η υπέρβαση που έκαναν για την αναστήλωση των ΠΗΓΩΝ της ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ.

Λίγοι πίστευαν το 2007, γνωρίζοντας την παρακμή και την εγκατάλειψη του Μνημείου, πως το σπουδαίο αυτό  κτηριακό συγκρότημα επιστρέφει στη ζωή. Και δεν εξαλείφθηκε μόνο η ντροπή της εγκατάλειψης, αλλά ταυτόχρονα επετεύχθη η κυριότητα στον πρώην Δήμο Καλλιθέας των 63 στρεμμάτων του, αλλά και η ολοκλήρωση του φακέλου για την Πιστοποίηση των Πηγών, ενώ ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο το MASTERPLAN για την ανάπτυξη και λειτουργία των Ιαματικών Πηγών. Ολοκλήρωσε το δασικό έργο της Καλλιθέας από το πρόγραμμα ΦΕΟΥΓΚΑΝ.

Αυτή είναι η μεγάλη παρακαταθήκη και η προστιθέμενη αξία για το νησί μας που ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΕ, ΣΤΟΧΕΥΣΕ και ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ ο Γιάννης Ιατρίδης με τους συνεργάτες του.

Αντώνης Καμπουράκης © 2022. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.