Δράκος Στέφανος

Ο Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, είναι Πολιτικός Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Υπολογιστικής Μηχανικής (MPhil in Civil & Computational Engineering, University of Wales, Swansea) και στον τομέα των Οικονομικών Μαθηματικών (MSc Diploma in Financial Mathematics, York University, Uk), ενώ έχει αναγορευτεί Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. Έχει συγγράψει πλήθος δημοσιεύσεων σχετικά με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διάνοιξη σηράγγων σε αστικό περιβάλλον και την προσομοίωση γεωτεχνικών προβλημάτων με μη γραμμική συμπεριφορά, ενώ έχει βραβευτεί από τον παγκοσμίως κορυφαίο ακαδημαϊκό εκδοτικό οίκο “Taylor & Francis” με το “Engineering & Technology Readers Award 2016».

Από το 2019 έως και σήμερα υπηρετεί το Δήμο Ρόδου και το Ροδιακό λαό, από τη θέση του Αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, όντας ο μακροβιότερος ιστορικά Αντιδήμαρχος από τη σύσταση της Διευθύνσεως Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων. Στα σημαντικότερα επιτεύγματά του, από τη θέση ευθύνης που του ανατέθηκε από το Ροδιακό λαό και τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, είναι η σφράγιση του κτηρίου των πρώην Σφαγείων, η μεταστέγαση του Κτηματολογίου Ρόδου, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την Αποκατάσταση και Επαναλειτουργία του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την Αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς, η σύνταξη και υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για τη Μεσαιωνική πόλη, η αποκατάσταση του Δημοτικού Σταδίου Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την Αποκατάσταση και Επαναλειτουργία των Δημοτικών Λουτρών, καθώς και η δρομολόγηση όλων των σχετικών για την ανάπλαση της πλατείας Λίνδου με την ταυτόχρονη τοποθέτηση ανελκυστήρα πλαγιάς σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, της πλατείας Βρούχου, του συγκροτήματος της Ακαδημίας κ.α.

Ο Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, ενασχολείται ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, αλλά και με την πολιτική εν γένει, έχοντας διατελέσει Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, δημοτικός σύμβουλος, πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), υπ. Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, Πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Ρόδου Ν.Δ., Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου, Γραμματέας της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου.

Γεννήθηκε στη Ρόδο την 28η Απριλίου έτους 1973 και μεγάλωσε στις γειτονιές της Μητροπόλεως και της Αγίας Αναστασίας. Γονείς του είναι η Μαρία Μαλλιαράκη με καταγωγή από την ακριτική Σύμη και ο αείμνηστος Ιωάννης Δράκος με καταγωγή από την Κάλυμνο.

Γέννηση & εκπαίδευση

Ο Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο, στις γειτονιές της Μητροπόλεως και της Αγίας Αναστασίας. Γονείς του είναι η Μαρία Μαλλιαράκη με καταγωγή από την ακριτική Σύμη και ο αείμνηστος Ιωάννης Δράκος με καταγωγή από την Κάλυμνο.

Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια – κατά περίπτωση – φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, γνωστό ως «Καζούλλειο», στο 4ο Γυμνάσιο και στο 2ο Λύκειο Ρόδου. Από τα εφηβικά του χρόνια, μετείχε σε σχολικά συμβούλια και σε κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες, όντας έντονα κοινωνικοποιημένος και στοχεύοντας – κατά περίπτωση – στην ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων της μαθητικής κοινότητας, αλλά και στην προαγωγή του αθλητισμού.

Με αυξημένο το αίσθημα της συνεισφοράς και της αλληλεγγύης, έδρασε ως ενεργό μέλος του Συστήματος Προσκόπων και συμμετείχε σε πλήθος εθελοντικών δράσεων που είχαν ως απώτερο στόχο, την παροχή συνδρομής στην επίλυση ορισμένων εκ των προβλημάτων που παρουσιάζονταν στην τοπική κοινωνία της Ρόδου, εκείνη την περίοδο.

Από νωρίς ξεχώρισε την αγάπη του στις θετικές επιστήμες και κυρίως στον τομέα των μαθηματικών, όπου και διακρίθηκε. Ολοκλήρωσε τη σχολική του εκπαίδευση στη Ρόδο και πέτυχε την εισαγωγή του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), τμήμα Πολιτικών Μηχανικών από το οποίο και αποφοίτησε ως Πολιτικός Μηχανικός. Παρακολούθησε και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Υπολογιστικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Swansea στην Ουαλία δίπλα στον αείμνηστο καθηγητή G. Pande, με αντικείμενο την ανάπτυξη καταστατικών νόμων τεχνητής νοημοσύνης (MPhil in Civil & Computational Engineering, University of Wales, Swansea) και στον τομέα των Οικονομικών Μαθηματικών στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του York, με αντικείμενο τον σχεδιασμό χρηματοοικονομικών παραγώγων (MSc Diploma in Financial Mathematics, York University, Uk).

Με την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής, που αφορούσε στην «Ανάπτυξη αλγορίθμου πεπερασμένων στοιχείων ελαστοπλαστικής συζευγμένης στερεοποίησης με εφαρμογή σε ανοικτές και υπόγειες εκσκαφές», αναγορεύτηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Δρ. Πολιτικός Μηχανικός.

Ενεργός πολίτης & πολιτική

Ο Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα κοινά το 1992, με την εγγραφή του στη φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ.

– Το 1998, εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων της Βόρειο Ανατολικής Αγγλίας.

– Το 2006, εκλέχτηκε με την παράταξη της Ν.Δ. Γραμματέας της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου.

– Το 2009, εξελέγη πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου.

– Το 2010, έλαβε μέρος στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ και εξελέγη Πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Ρόδου.

– Το 2013, ήταν υπ. Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου.

– Στις 18 Μαΐου του 2014, συμμετείχε στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Ο λαός της Ρόδου τον τίμησε με τη ψήφο του και τον κατέταξε στην 1η θέση των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της παράταξής του, συμμετέχοντας στο τότε δημοτικό συμβούλιο του ενιαίου δήμου Ρόδου.

– Τον Ιανουάριο του 2015, με απόφαση του τότε προέδρου της Ν.Δ. και πρωθυπουργού της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά, συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της Δωδεκανήσου, όντας υπ. Βουλευτής.

-Το 2019, συμμετείχε εκ νέου στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με τους πολίτες της Ρόδου να τον τιμούν εκ νέου με τη ψήφο τους. Έως και σήμερα υπηρετεί το Δήμο Ρόδου και το Ροδιακό λαό από τη θέση του Αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, στην οποία και παρέμεινε τέσσερα (4) συναπτά έτη ως ο μακροβιότερος Αντιδήμαρχος από τη σύσταση της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων, του προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου. 

Μάθετε περισσότερα για τον Δρα. Στέφανο Ι. Δράκο εδώ: www.sdrakos.net

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.