• Κύριε δήμαρχε μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών στη Ρόδο;
Οι δημοτικές εκλογές δεν είναι «ραντεβού στα τυφλά», αφού θα κριθεί η τύχη της Ρόδου για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο σύγχρονος Δήμος θέλει γνώσεις, δίκτυο σχέσεων και δουλειά, όχι λόγια και υποσχέσεις. Πρέπει να ωριμάσεις έργα και μελέτες, να διασφαλίσεις πόρους, να πάρεις εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, να ξεπεράσεις τη γραφειοκρατία και τις συναρμοδιότητες που περιπλέκουν ένα έργο. Είναι μια αδιάκοπη καθημερινή μάχη που πρέπει να είσαι διαρκώς «από πάνω» για να φτάσεις στο αποτέλεσμα. Επιπλέον, μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και κινδύνους, χρειάζεται εμπειρία στο τιμόνι του Δήμου ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας κρίσης, όπως η πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας μέσα από την οποία βγήκαμε νικητές και με όρθιο τον τουρισμό μας. Επίσης, η σύγχρονη αυτοδιοίκηση απαιτεί συναινέσεις και συνεργασία. Πρέπει να μπορεί να ενώνει τις δυνάμεις του τόπου για το κοινό καλό.
Τα διλήμματα λοιπόν είναι πραγματικά κρίσιμα. Θα προχωρήσουμε μπροστά με σχέδιο ή θα πελαγοδρομούμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα; Θα είναι η διοίκηση του Δήμου μας στα χέρια μιας ικανής κα έμπειρης ομάδας ή στα χέρια μαθητευόμενων μάγων; Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ενότητας ή θα παρασυρθούμε στον κατήφορο του διχασμού; Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των Ροδιτών και πιστεύω ακράδαντα πως στις 8 Οκτωβρίου θα δώσουν τις σωστές απαντήσεις.


• Τι πετύχατε αυτά τα τέσσερα χρόνια και είστε περήφανος;
Μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες στη σύγχρονη ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αλλεπάλληλες και πρωτοφανείς κρίσεις, πετύχαμε πολλά. Πρώτα απ’ όλα ξεκολλήσαμε τα μεγάλα και εμβληματικά έργα, που είχαν βαλτώσει για χρόνια και θα δώσουν νέα πνοή στη Ρόδο μας, όπως η αναγέννηση του Εθνικού Θεάτρου μας, η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της Μεσαιωνικής Πόλης μας και η Δημοτική Αγορά. Υλοποιήσαμε πάνω από 200 μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα στην πόλη και στα χωριά της Ρόδου που κάνουν τους δρόμους, τα πάρκα, τις πλατείες και την ίδια τη ζωή μας καλύτερη. Στηρίξαμε με όλες τις δυνάμεις μας τον Τουρισμό και πετύχαμε επιδόσεις που δίνουν εισοδήματα και δουλειές σε όλη τη Ρόδο. Στήσαμε ξανά στα πόδια του τον ΠΡΟΤΟΥΡ για τη διεθνή προβολή του νησιού μας και πρωτοστατήσαμε στην υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας ώστε τα οφέλη της τουριστικής ανάπτυξης να μοιράζονται σε όλους. Δημιουργήσαμε ένα Δήμο συμπαραστάτη του δημότη.Μειώσαμε γενναία τα δημοτικά τέλη δίνοντας ανάσα στα ροδίτικα νοικοκυριά και ρευστότητα στην αγορά. Ψηφιοποιήσαμε μεγάλο μέρος των υπηρεσιών μας ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται γρηγορότερα από ποτέ. Απλώσαμε ένα μεγάλο δίκτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο ευάλωτους (Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών, Ξενώνας Αστέγων, κλπ) και για τα ζώα (Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου). Πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις συντήρησης και αναβάθμισης σε τουλάχιστον 100 σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, σε όλο το νησί. Επενδύσαμε στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, με διοργανώσεις και εκδηλώσεις που έδωσαν λάμψη στο νησί μας.
Για μένα πάντως το πιο μεγάλο επίτευγμα αυτής της αυτοδιοικητικής θητείας υπήρξε το πρότυπο συνεργασίας που δημιουργήσαμε. Συνεργασία για μια ισχυρή πλειοψηφία στον Δήμο. Συνεργασία τόσο με την Κυβέρνηση όσο και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξασφαλίζοντας πόρους για παρεμβάσεις προς όφελος όλων των Ροδιτών. Συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Συνεργασία για να ενώσουμε σε ένα ψηφοδέλτιο όλες τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας και να δουλέψουμε όλοι μαζί μέσα στην επόμενη πενταετία.


• Συνολικά είστε ικανοποιημένος δηλαδή από το έργο της θητείας σας;
Για τον τόπο που αγαπάς, όσα κι αν κάνεις πάντα θες περισσότερα. Κι ακόμη πιο γρήγορα. Σίγουρα έγιναν και λάθη. Υπήρξαν και αδυναμίες και καθυστερήσεις. Στην καθαριότητα για παράδειγμα, μας πήρε χρόνο μέχρι να καταφέρουμε να εγκαταστήσαμε ένα νέο πρότυπο σύστημα καθαριότητας, με περισσότερους εργαζόμενους, καλύτερο εξοπλισμό και περισσότερη ανακύκλωση για να είναι όμορφη και καθαρή κάθε γωνιά της Ρόδου μας.
Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Το 2019 βγήκα μπροστά και μπήκα στην αυτοδιοίκηση με ρομαντισμό. Τέσσερα χρόνια μετά μπορώ να σας πω ότι έπαθα, έμαθα, πείσμωσα και συνεχίζω με ακόμη περισσότερη δύναμη για τη Ρόδο μας.


• Ποιο θεωρείτε ως το πιο μεγάλο λάθος σας;
Η πολιτική εμπιστοσύνη μου σε πρόσωπα που αποδείχθηκε πως δεν την άξιζαν. Πρόσωπα που μπροστά μου χαμογελούσαν ψεύτικα και πίσω συνωμοτούσαν. Που διαβεβαίωναν για την αφοσίωσή τους στο έργο της δημοτικής αρχής και την ίδια ώρα, είτε το υπονόμευαν, είτε προσπαθούσαν να οικειοποιηθούν το έργο αυτό, για να υπηρετήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Θεμιτές οι φιλοδοξίες, αλλά ακόμα πιο θεμιτή η έντιμη συμπεριφορά. Και η σοβαρότητα επίσης. Όταν επί 4 χρόνια έχεις ενεργό ρόλο στη διοίκηση του Δήμου και 3 μήνες πριν τις εκλογές αρχίζεις να τα βρίσκεις όλα χάλια, τίθεται ζήτημα ήθους και σοβαρότητας.


• Το κλίμα της πόλωσης και της τοξικότητας που παρατηρείται στην τελευταία στροφή μπροστά στις εκλογές, σας προβληματίζει;
Όταν δεν υπάρχει σχέδιο, όταν δεν υπάρχει ομάδα κι όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα, η πόλωση είναι το τελευταίο εργαλείο. Κι αυτοί που το χρησιμοποιούν, το κάνουν πολύ συνειδητά, είναι στρατηγική επιλογή τους.
Κάνουν λάθος όμως αν νομίζουν πως έτσι εύκολα θα ξεγελάσουν τους πολίτες για να υφαρπάξουν την ψήφο τους.
Δεν μιλάμε για την καλόπιστη κριτική. Η κριτική, μας βοηθάει όλους να γινόμαστε καλύτεροι. Εμένα με ξέρετε. Είμαι ένας άνθρωπος ήπιων τόνων που αναζητάει πάντα τη σύγκλιση. Εδώ μιλάμε για μηδενισμό και ισοπέδωση. Και μάλιστα από ανθρώπους που έως πρόσφατα ήταν μαζί μας!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα ζήσαμε με την πυρκαγιά. Κάποιοι ανέλαβαν το ρόλο του πολιτικού κερδοσκόπου πάνω από τις φλόγες. Οι υπόλοιποι ενωμένοι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή, να προφυλάξουμε τη φήμη του νησιού μας, να γίνει η Ροδίτικη Αλληλεγγύη, πρώτο θέμα, στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, να επαναφέρουμε γρήγορα την τουριστική κανονικότητα στο νησί μας.
Μπορεί όλοι να μιλάνε για ενότητα και πολιτικό πολιτισμό αλλά οι πράξεις τους διαψεύδουν τα λόγια τους.
Δεν μπορούν να μιλάνε για ενότητα αυτοί που ξεσήκωσαν έναν όχλο που εκτόξευε ύβρεις και διέπραττε σειρά ποινικών αδικημάτων στο κέντρο της πόλης μεσούσης της τουριστικής σεζόν από την οποία ζει η Ρόδος. Και πολλοί από τους συμμετέχοντες σε αυτά τα έκτροπα «κοσμούν» το ψηφοδέλτιο κάποιου. Ούτε μπορούν να μιλούν για ενότητα αυτοί που στέλνουν sms και διακινούν διαδικτυακά fake news με προσωπικές ύβρεις και μαύρη προπαγάνδα, θίγοντας οικογένειες και υπολήψεις.


• Στον κ. Κολιάδη αναφέρεστε;
Προφανώς. Με λυπεί πάρα πολύ ο δρόμος που έχει πάρει για να πολιτευτεί. Δυστυχώς, αποδεικνύει το ποιος πραγματικά είναι.


• Βλέπω διαχωρίζετε τον κ. Γερονικόλα;
Ναι. Δεν συμφωνώ με πολλά από όσα λέει και πιστεύω ότι αν εφαρμόζονταν τα όσα προτείνει ο Ροδιακός Τουρισμός θα πάθαινε ζημιά Αλλά του αναγνωρίζω ότι παρά τις διαφωνίες μας και τον μεταξύ μας ανταγωνισμό έχει κινηθεί με ευπρέπεια. Καλό θα ήταν πάντως και αυτός να αναγνώριζε κάποια βήματα που έχουν γίνει. Τις προάλλες π.χ. πήγε στην Παλιά Πόλη, υποσχέθηκε κάποια πράγματα, αλλά δεν είπε ότι τα περισσότερα από αυτά προβλέπονται ήδη στην νέα προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε.


• Αν εκλεγείτε, πού θα δώσετε προτεραιότητα;
Θέλουμε το νησί μας πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης για κατοίκους και επισκέπτες και σε αυτή την κατεύθυνση δίνουμε έμφαση στην αποπεράτωση της μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων και του έργου της υδροδότησης στη Νότια Ρόδο. Επίσης, προχωράμε την ανάπλαση του κέντρου και της λεωφόρου Δημοκρατίας, την αναβάθμιση των λιμανιών Ρόδου και Καμείρου και τη δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης. Επιπλέον, θα ολοκληρώσουμε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου που επί χρόνια απαξιωνόταν, με όρους ανάπτυξης και διαφάνειας και με τους πόρους που θα εξασφαλιστούν να κατευθυνθούν στην κοινωνική πρόνοια.


• Τελικά, γιατί οι Ροδίτες να ξαναψηφίσουν για δήμαρχο τον Αντώνη Καμπουράκη;
Κύριε Αθανασίου, δεν είναι φιλοδοξία μου να είμαι αιώνιος δήμαρχος, αλλά ένας χρήσιμος δήμαρχος. Δεν με συγκινούν τα αξιώματα, αλλά οι αξίες στις οποίες πιστεύω όλη μου τη ζωή. Οι αξίες της δημιουργίας και της προσφοράς. Γι’ αυτό ζητώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης του ροδιακού λαού με την δέσμευση να ολοκληρώσουμε όλα όσα ξεκινήσαμε, να διασφαλίσουμε τη συνέχεια όσων δρομολογήσαμε και να κάνουμε όσα δεν προλάβαμε. Ζητώ από τους συμπολίτες μου καθαρή και ισχυρή εντολή γιατί έχουμε το έργο, χειροπιαστό και μετρήσιμο. Έχουμε το όραμα και το σχέδιο για το αύριο. Έχουμε την εμπειρία. Έχουμε τη μεγαλύτερη και πιο δυνατή ομάδα, η οποία αποτελείται από ικανά και άξια μέλη της ροδίτικης κοινωνίας. Έχουμε δοκιμασμένες συνεργασίες και συμμαχίες. Έχουμε βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε καλύτερα!

 Πηγή: www.dimokratiki.gr

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.