Αυτοψία στην Κοιλάδα των Πεταλούδων πραγματοποίησε χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΡΜΑΕ Γιάννη Ιατρίδη. Ο κ. Καμπουράκης ενημερώθηκε από τον κ. Ιατρίδη για τις εργασίες που έγιναν σε διάστημα έξι μηνών, στην κατεστραμμένη από την σφοδρή κακοκαιρία , του περασμένου Νοεμβρίου, Κοιλάδα των Πεταλούδων. Την ικανοποίησή του, για την ολοκλήρωση της «Αναγέννησης» του εμβληματικού φυσικού τοπίου της Ρόδου, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ρόδου, ο οποίος συνεχάρη τον Γιάννη Ιατρίδη, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΡΜΑΕ, το προσωπικό της όπως και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών, που απαιτούνταν, προκειμένου η Κοιλάδα των Πεταλούδων να καταστεί και πάλι επισκέψιμη.

Ειδικότερα, στην Κοιλάδα των Πεταλούδων υλοποιήθηκαν δύο εργολαβίες ύψους 190 χιλιάδων ευρώ και 111 χιλιάδων ευρώ, από ιδίους πόρους του Δήμου Ρόδου, ενώ και η ΔΕΡΜΑΕ δαπάνησε από το ταμείο της το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες που αφορούν βαψίματα και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Επίσης τις επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις στα δίκτυα πυρασφάλειας της ύψους 20.000 ευρώ. Μετά από πρόταση του Αντώνη Καμπουράκη, εντός της Κοιλάδας των Πεταλούδων θα λειτουργήσουν από φέτος τηλέφωνα SOS και θα τοποθετηθούν απιδινωτές, για την ασφάλεια των εργαζομένων και του κοινού που την επισκέπτεται. Ακόμη φέτος πρόκειται να λειτουργήσει και σταθμός Πρώτων Βοηθειών.

Κατά την επίσκεψη του στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, ο Αντώνης Καμπουράκης ενημερώθηκε εκτενώς από τον Γιάννη Ιατρίδη, για τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί και δρομολογηθεί από τη ΔΕΡΜΑΕ με στόχο, την αναβάθμιση της. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η μελέτη για τον δρόμο διαφυγής, προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίου ευρώ, που κατατέθηκε προς χρηματοδότηση στο μέτρο 8.3 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο ίδιο πρόγραμμα κατατέθηκε και η πρόταση για την χρηματοδότηση του έργου της υλοτομίας (αρρωστημένα δέντρα ), προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, η μελέτη του οποίου συντάχθηκε μετά από σύμβαση που έγινε με εξειδικευμένο δασολόγο. Οι μελέτες και των δύο έργων ύψους 17.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκαν από τη ΔΕΡΜΑΕ. Επίσης, υπογράφτηκε και η σύμβαση για την σύνταξη της μελέτης, που αφορά ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην κτιριακή υποδομή και στο εσωτερικό του Μουσείου της Κοιλάδας, προϋπολογισμού 300 χιλιάδων ευρώ. Η μελέτη ύψους 17.000 ευρώ θα παραδοθεί στον κ. Ιατρίδη και στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΡΜΑΕ το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Σε σχετική δήλωσή του ο Γιάννης Ιατρίδης τονίζει:
«Θέλω να ευχαριστώ τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, για την βοήθεια και την στήριξή του, στον αγώνα που δώσαμε προκειμένου η Κοιλάδα των Πεταλούδων να γίνει και πάλι επισκέψιμη για το κοινό. Η συνδρομή του ήταν πολύτιμη και μέσα σε έξι μήνες καταφέραμε το ακατόρθωτο. Η επίσκεψή του, για να αποκτήσει και ιδίαν αντίληψη για τα έργα που ολοκληρώθηκαν, αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για την «αναγέννηση» και την αναβάθμιση της Κοιλάδας των Πεταλούδων».

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.