Όλες οι μεγάλες προκλήσεις, που διασταυρώνονται στη σημερινή συγκυρία, Πανδημία, Κλιματική κρίση, πόλεμος, και αύξηση του ενεργειακού κόστους, φέρνουν σε πρώτο πλάνο την Κυκλική Οικονομία, ως απάντηση, στην ανάγκη για εξοικονόμηση πόρων, προστασία του Περιβάλλοντος, και μακροπρόθεσμη Βιωσιμότητα.

Με την κυκλική οικονομία, ενισχύεται η παραγωγικότητα των πόρων, μειώνεται η εξάρτηση από μη ανανεώσιμους πόρους, και κρίσιμες πρώτες ύλες, εξοικονομείται κόστος, και δημιουργούνται θέσεις εργασίας, σε νέους τομείς. Που σχετίζονται με την ανακύκλωση, και την επαναχρησιμοποίηση.

Η Κυκλική Οικονομία, είναι ένα καινούργιο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, αλλά, εν τέλει, και ένα ολοκληρωμένο πρότυπο ζωής, μέσα στην καθημερινότητα. Έτσι, η πληροφόρηση των πολιτών, μπορεί να φέρνει σημαντικές αλλαγές: Νοοτροπίας, Συμπεριφορών, Επιλογών, και Συνηθειών. Η πληροφόρηση, είναι παράγοντας επιτάχυνσης, για τη μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία, και σε αυτή την κατεύθυνση συνεισφέρει, η αποψινή συζήτηση. Γι’ αυτό και θέλω να συγχαρώ, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, και την Επιστημονική Ομάδα Τουρισμού, για την Πρωτοβουλία της Εκδήλωσης.

Ως Δημοτική Αρχή, από την ανάληψη των καθηκόντων μας μέχρι σήμερα, κάνουμε σταθερά βήματα, σε μια στοχευμένη πορεία, προς μια Πράσινη, Έξυπνη, Λαμπερή Ρόδο. Και το κάνουμε, σε πολλά επίπεδα: Από τη δυναμική προώθηση της ηλεκτροκίνησης, μέχρι τη διαχείριση, την ανακύκλωση, και την ενεργειακή αξιοποίηση, των απορριμμάτων. Από την επένδυση, στις νέες πράσινες τεχνολογίες, μέχρι την οργάνωση της πολιτικής προστασίας, με διαρκή μέριμνα, για τον δασικό και θαλάσσιο πλούτο μας. Ακόμη και προχθές, φωτιές σβήναμε…

Η Κυκλική Οικονομία έχει λοιπόν, εξαιρετικά μεγάλη σημασία, για να πετύχουμε το στόχο μας, και να έχει η Ρόδος μας, πρωταγωνιστικό ρόλο, στην πράσινη μετάβαση, που είναι το μεγάλο ζητούμενο των καιρών, τόσο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όσο και για την τουριστική εμπειρία, των επισκεπτών μας.

Για να συνεχιστεί η μεγάλη προσφορά του τουρισμού, στο νησί μας και τους ανθρώπους του, πρέπει να κάνουμε γρήγορα και τολμηρά βήματα, για να ανταποκριθούμε στις παγκόσμιες τάσεις, για ένα βιώσιμο τουρισμό. Που το οικολογικό αποτύπωμά του, θα είναι όλο και πιο καθοριστικό κριτήριο, για την προσέλκυση επισκεπτών.

Οι προσπάθειες που κάνουμε, όλο αυτό το διάστημα, αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται. Όπως αποδεικνύει η ένταξη του Δήμου Ρόδου, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού- Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Όπως αποδεικνύει επίσης, η συνένωση δυνάμεων με τον Όμιλο TUI, για να αναπτύξουμε μαζί, καλές πρακτικές, που θα αναδεικνύουν τη Ρόδο, στον πρώτο Βιώσιμο Τουριστικό Προορισμό, παγκοσμίως.

Θέλουμε η Ρόδος να γίνει το Παράδειγμα, το Πρότυπο, για το τι σημαίνει Βιώσιμος Τουρισμός, μέσα σε ένα καινούργιο κόσμο. Και θα το καταφέρουμε. Γιατί πάντα τα καταφέρνουμε, εμείς οι Ροδίτες.

Έχουμε αποδείξει, πως ξέρουμε να ξεπερνάμε κάθε φορά τον εαυτό μας, και να κάνουμε, τη μεγάλη διαφορά. Έτσι χτίσαμε το τουριστικό θαύμα, των προηγούμενων δεκαετιών. Έτσι δημιουργούμε και τώρα, τις προϋποθέσεις για βιώσιμο τουρισμό, των επόμενων δεκαετιών. Με αυτοπεποίθηση, και πίστη, στις δυνατότητες του νησιού μας.

Ασφαλώς, τίποτα δεν είναι απλό, και εύκολο. Υπάρχουν αντιστάσεις, υπάρχουν νοοτροπίες του παρελθόντος, υπάρχει μικροπολιτική. Όμως κανένας τόπος, δεν πάει μπροστά, με τον φθόνο. Η άμιλλα της προσφοράς, είναι αυτή που ανοίγει νέους δρόμους, προς το αύριο. Που θα διασφαλίζουν, την Περιβαλλοντική, Οικονομική και Κοινωνική Βιωσιμότητα.

Γι’ αυτό και επιμένουμε, αταλάντευτοι στο σχέδιό μας, γι’ αυτό και οι πόρτες του γραφείου μου, είναι πάντα ανοιχτές, στη συνεργασία, στις συνέργειες, στις κοινές προσπάθειες. Κανένας δεν περισσεύει στην προσπάθεια, να ανεβάσουμε το νησί μας ψηλότερα.

Η Ρόδος, δεν είναι υπόθεση μόνο του Δήμου, είναι υπόθεση όλων μας. Όσο περισσότεροι βρισκόμαστε, και κοιτάμε προς την ίδια κατεύθυνση, τόσο πιο γρήγορα θα φέρουμε, και τα αποτελέσματα, που θέλουμε για το νησί μας, τις οικογένειές μας, τις δουλειές μας, την καθημερινότητά μας. Όπως, για τη βιώσιμη προοπτική των γενιών, που θα έρθουν μετά από εμάς.

Αυτά που πρέπει να κάνουμε, είναι πολλά. Μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκών προκλήσεων. Πιστεύω ακράδαντα όμως, πως στις δύσκολες στιγμές, είναι απαραίτητο, να δίνουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας, και να κάνουμε όπως λέει κι ο ποιητής του Αιγαίου, ο Ελύτης, «ένα άλμα, πιο γρήγορο από τη φθορά».

Γι’ αυτό προσπαθούμε καθημερινά. Γι’ αυτό είμαστε απόψε εδώ. Εύχομαι, κάθε επιτυχία στην εκδήλωση, και πολλά συγχαρητήρια στους ομιλητές, οι οποίοι θα μας δώσουν αφορμές για σκέψεις και δράσεις, σχετικά με την Κυκλική Οικονομία. Μέσα από τις γνώσεις, τα δεδομένα και τις εμπειρίες, που θα μοιραστούν μαζί μας.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.