Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που γιορτάζουμε σήμερα,  έχει για τη Ρόδο μας ειδική σημασία.  Ο τουρισμός για το νησί μας δεν είναι μια δραστηριότητα ανάμεσα στις άλλες. Η φιλοξενία είναι στο DNA της Ρόδου και ο τουρισμός είναι το δέντρο που δίνει καρπούς προόδου και ευημερίας στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Τη σημασία λοιπόν αυτής της μέρα θέλουμε να τη σηματοδοτήσουμε με το μεγάλο πλεονέκτημά μας, τον Πολιτισμό και σχεδιάσαμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί οι Ροδίτες,  μια «Νύχτα μαγικά».

Ένα χρόνο αφότου έφυγε για το μεγάλο ταξίδι της αθανασίας, αποδίδουμε απόψε ένα ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη αυτού του μοναδικού Έλληνα που με το φωτεινό πνεύμα του σφράγισε τον ελληνικό πολιτισμό στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντα κοντά μας και θα μας εμπνέει διαχρονικά.  Αξίες και αρχές που υπηρέτησε με την τέχνη του και τη ζωή του έχουν διαχρονική βαρύτητα.

Πρώτα απ’ όλα, υπηρέτησε την Ελληνικότητα.  Την ταυτότητα αυτού του τόπου.  Την επικοινώνησε παγκόσμια με τη γλώσσα της μουσικής του. Εκατομμύρια φίλοι της Ελλάδας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, πρώτα συναντήθηκαν με τον Μίκη και στη συνέχεια με την Ελλάδα. Αγάπησαν κι αγαπούν τη χώρα μας μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του.

Γι’ αυτό και χωρίς υπερβολή, οφείλουμε όλοι να αναγνωρίζουμε την  τεράστια συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη στο τουριστικό θαύμα της σύγχρονης Ελλάδας, μέσα από το τεράστιο έργο του.  

Γι αυτό και συνεχίζει να μας εμπνέει το πνεύμα του Μίκη Θεοδωράκη. Γιατί είναι και για τη Ρόδο μας, μια μεγάλη διαρκής πρόκληση στην εποχή της παγκοσμιοποιημένης  αγοράς του τουρισμού,  να καταφέρνουμε να βιώνουν οι επισκέπτες μας την αυθεντική ροδίτικη φιλοξενία.  Να ζουν μια εμπειρία και όχι απλά ένα πακέτο διακοπών όπως οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

 Γι’  αυτό είναι προτεραιότητά μας,  η ανάδειξη της ιδιαιτερότητάς μας. Της ταυτότητάς μας. Της παράδοσής μας. Της ιστορίας του τόπου μας και των ανθρώπων του. Όλων  αυτών των στοιχείων της φιλοξενίας που μας κάνουν ξεχωριστούς και μοναδικούς. Διότι η αυθεντικότητα είναι πάντα αυτή που αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται,  όπως τόσο καθαρά μας έδειξε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Και κάτι ακόμη που μας εμπνέει … η αλληλοκατανόηση των λαών. Ο Μίκης Θεοδωράκης με όχημα τη μουσική του,  ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της κοινής ανθρώπινης μοίρας και της παγκόσμιας αδελφοσύνης.

Μήνυμα που εκπέμπει η τέχνη και το κάνουν πράξη τα ταξίδια και ο τουρισμός.  Η συνάντηση με άλλους ανθρώπους, άλλους πολιτισμούς, άλλα ήθη και έθιμα. Η αναγνώριση και η αποδοχή του διαφορετικού. Μια πραγματική διπλωματία των ίδιων των λαών.

Ο  τουρισμός συνεισφέρει τα μέγιστα σε αυτή την υπέρβαση προκαταλήψεων και στερεοτύπων,  ανοίγοντας τους ορίζοντες και βοηθώντας στην αλληλογνωριμία των ανθρώπων  που είναι προϋπόθεση ενός κοινού μέλλοντος.  Και ειδικά σήμερα αυτή είναι μια παγκόσμια ανάγκη για να υπερβούμε τις μεγάλες κρίσεις  που απειλούν τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Για όλα αυτά – και περιορίζομαι στα πιο σημαντικά – μας εμπνέει πάντα ο Μίκης Θεοδωράκης. Και χαιρόμαστε που είναι εδώ κοντά μας σήμερα η κόρη του,  Μαργαρίτα και την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Μας τιμά με την παρουσία της, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με ελληνική ταυτότητα και να απολαύσουμε μια πραγματική μουσική εμπειρία με αντιπροσωπευτικά έργα του Οικουμενικού μας μουσικοσυνθέτη.

Συγχαρητήρια στους καλλιτέχνες, στον ΔΟΠΑΡ και στον Αλέξη Κολιάδη, στη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου και στον Θανάση Βυρίνη, στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Τσαμπίκα Κιαχαγιά, και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς, που ήρθατε να τιμήσετε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2022 στη Ρόδο.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.