Μόλις πριν μια βδομάδα στον Δήμο Ρόδου ολοκληρώσαμε τη σύσταση βρεφικού τμήματος στον παιδικό σταθμό «Μοσχόβη», στην περιοχή της Ανάληψης. Ένα υπερσύγχρονο, φιλόξενο και ασφαλή χώρο για βρέφη, που έρχεται να προστεθεί στις υποδομές βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του νησιού μας. Παρακολουθώντας λοιπόν μαζί με τους συνεργάτες μου την ολοκλήρωση του έργου ώστε όλα να είναι στην εντέλεια για να υποδεχθεί 12 νέα Ροδιτόπουλα βρεφικής ηλικίας, αυτόματα έρχονταν στο μυαλό τα ερωτήματα:  Ποιος θα είναι ο κόσμος που θα γνωρίσουν; Πως θα μοιάζει η Ρόδος μας όταν τα σημερινά βρέφη θα είναι 18 ή 20 ετών;

Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ απόψε, κυρίες και κύριοι. Για να απαντήσουμε ακριβώς σε αυτά τα ερωτήματα. Όχι γιατί έχουμε κάποιες μεταφυσικές ικανότητες και μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Αλλά για να κάνουμε το πιο αυτονόητο πράγμα του κόσμου. Να αποδείξουμε έμπρακτα την αγάπη στα παιδιά μας και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μπορούν να πουν και αυτά, αυτό που είπαμε κι εμείς: Πως ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, τη Ρόδο μας.

Το μέλλον δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Μπορούμε μόνο είτε να το κλέψουμε από τα παιδιά μας ή να το χαρίσουμε στα παιδιά μας.

Είναι δίλλημα αυτό; Ασφαλώς και είναι. Διότι όσο αυτονόητη κι αν μοιάζει η απάντηση, στην πραγματικότητα είναι το μεγάλο παγκόσμιο ζητούμενο της εποχής μας.

Δεν χρειάζονται ούτε δείκτες, ούτε μελέτες, ούτε θεωρίες. Κοινή λογική χρειάζεται.

Κοινή λογική που λέει να κάνουμε ανακύκλωση, να μειώσουμε τα πλαστικά, να ενισχύσουμε το πράσινο μέσα στην καθημερινότητά μας.

Κοινή λογική που λέει πως το νερό είναι πολύτιμο και δεν πρέπει να το σπαταλάμε.

Κοινή λογική που λέει πως πρέπει να εξοικονομούμε ενέργεια, πως πρέπει να προωθούμε καθαρές μορφές ενέργειεας και ειδικά για τις μετακινήσεις μας πρέπει να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στην ηλεκτροκίνηση.

Είναι λοιπόν η κοινή λογική που λέει πως η  βιωσιμότητα δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε μια μόδα.  Η βιωσιμότητα είναι αναγκαιότητα. Είναι όρος της ύπαρξής μας για το μέλλον. Και γι’ αυτό  όλο το φάσμα των ζητημάτων βιώσιμης ανάπτυξης είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής  του Δήμου Ρόδου. Από τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι τη βιώσιμη διαχείριση της Μεσαιωνικής μας Πόλης. Από την προστασία της φύσης, των παραλιών και των ορεινών όγκων, μέχρι τη διασφάλιση μιας οργανωμένης, άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης πιθανών φυσικών καταστροφών που πληθαίνουν λόγω της κλιματικής κρίσης.

Εξίσου αυτονόητο είναι πως αυτό τον αγώνα πρέπει να τον δώσουμε και να τον κερδίσουμε στο «γήπεδο» που είμαστε δυνατοί. Στον τουρισμό. Σε αυτόν στηρίζεται η ροδίτικη οικονομία, αυτός δίνει απασχόληση, δουλειές και εισοδήματα. Ο τουρισμός είναι που ενισχύει την κοινωνική συνοχή του νησιού μας και εμπλέκει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλους τους Ροδίτες.

Απόψε λοιπόν με την εξειδίκευση των δράσεων του «The Rhodes Co-Lab» κάνουμε  ένα ακόμη βήμα σε μια συναρπαστική διαδρομή που οδηγεί σε ένα ρεαλιστικό όραμα, στο οποίο είναι αταλάντευτα προσηλωμένη η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Η Ρόδος, πράσινο νησί για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες, πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα, πρωταγωνιστής στον παγκόσμιο τουρισμό.  Μια Ρόδος που λάμπει. Που εκπέμπει το φως της μέσα σε γκρίζους καιρούς.

Ψηφίδα – ψηφίδα δημιουργούμε τη νέα μεγάλη εικόνα για το μέλλον της Ρόδου. Καινοτομούμε και πρωτοπορούμε. Με απτό, συγκεκριμένο και χειροπιαστό τρόπο. Δεν κάνουμε σχέδια επί χάρτου. Όπως αποδεικνύεται και σήμερα, προχωράμε μεθοδικά και στοχευμένα. Με στρατηγικούς εταίρους παγκόσμιους ηγέτες καθώς οι προκλήσεις είναι τέτοιες που απαιτούν την ευρύτερη δυνατή συνένωση δυνάμεων για την αντιμετώπισή τους.

Και θέλω εδώ να σημειώσω κάτι που θεωρώ σημαντικό. To «THE RHODES CO–LAB. SUSTAINABLE DESTINATION» πέρα από τα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη για το νησί μας είναι κι ένας τρόπος ανταπόδοσης. Τη Ρόδο την αγαπάει ολόκληρος ο πλανήτης. Αυτή την αγάπη οφείλουμε να την ανταποδώσουμε με μια φιλοξενία που πέρα από ζεστή κι αυθεντική όπως είναι μέχρι σήμερα θα είναι και βιώσιμη. Όχι μόνο γιατί αυτή είναι η ανερχόμενη τάση στον παγκόσμιο τουρισμό αλλά γιατί έτσι τιμάμε αυτούς που μας εμπιστεύονται. Το πράξαμε στη κρίση της πανδημίας και συνεχίζουμε με την ίδια αξιοπιστία.

 Στο τέλος της μέρας, το brand δεν είναι απλά το όνομα ενός τόπου. Πάνω απ’ όλα είναι το ήθος που αποπνέει. Η έγνοια. Η φροντίδα για τους επισκέπτες μας ώστε όχι μόνον να περάσουν καλά, όχι μόνο να ζήσουν τα υψηλότερα δυνατά περιβαλλοντικά στάνταρ στην καθημερινότητα της παραμονής τους αλλά στο τέλος,  μαζί με τις βαλίτσες τους να πάρουν και την αισιοδοξία πως ο γαλάζιος πλανήτης μας έχει μέλλον όταν προσπαθούμε με όλη την ψυχή μας γι’ αυτό.

Χωρίς καμία δόση υπεροψίας ή αλαζονείας, η Ρόδος δεν είναι ένας προορισμός ανάμεσα στους άλλους. Το έχει αποδείξει η ίδια η ιστορία. Η Ρόδος που αποτέλεσε σε προηγούμενες δεκαετίες το πρότυπο για την ανάπτυξη και το «θαύμα» του ελληνικού τουρισμού, δεν μπορεί παρά να είναι και πάλι το πρότυπο για ένα νέο «θαύμα», αυτό της βιώσιμης φιλοξενίας με οφέλη ευημερίας για όλους.

Κλείνω με θερμές ευχαριστίες.

  • Στον Περιφερειάρχη μας, τον Γιώργο Χατζημάρκο, για τη σκληρή δουλειά που έχει κάνει ώστε να φτάσουμε στη σημερινή αφετηρία εκκίνησης.
  • Στον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη που αγκάλιασε και στήριξε αυτή την πρωτοβουλία και σε όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη που με ειλικρινές ενδιαφέρον είναι δίπλα μας.
  • Στον στρατηγικό μας εταίρο, τον Όμιλο TUI για τη διαχρονική εμπιστοσύνη του στη Ρόδο.
  • Σε όλους τους φορείς της Ρόδου που ενώνουν ιδέες και δυνάμεις για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο μας.
  • Και πάνω απ’ όλα στη Ροδίτισσα και το Ροδίτη, στο λαό του νησιού μας. Αυτός είναι ο πρωταγωνιστής, αυτός θα κρίνει και το αποτέλεσμα.  Τη δική του φωνή μεταφέρω από αυτό το βήμα. Τη δική του επιθυμία να προστατέψουμε το περιβάλλον μας, να αναδείξουμε τον μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο μας, να δώσουμε υψηλότερη προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Ρόδου, εξασφαλίζοντας οφέλη ευημερίας για όλους. 

Τίποτα μεγάλο και σημαντικό δεν μπορεί να γίνει αν δεν αγκαλιαστεί από τη βάση, από τον απλό καθημερινό άνθρωπο. Κι εμείς ως Δήμος Ρόδου αυτό ακριβώς βεβαιώνουμε με τη συμμετοχή μας στο πρότζεκτ. Τη δύναμη του να γίνουμε όλοι ένα, για μια Ρόδο που θα την καμαρώνουμε κι εμείς αλλά και οι γενιές μετά από μας. Για τα Ροδιτόπουλα που αύριο και μεθαύριο θα μπορούν να ξεδιπλώσουν εδώ τις ζωές τους και να κάνουν πραγματικότητα τα δικά τους όνειρα. Το δικό τους δικαίωμα στο αύριο είναι το αυτονόητο καθήκον για μας σήμερα και αυτό εκπληρώνουμε.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.