Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ, την Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, για την πρωτοβουλία, και για την ευκαιρία να βρεθεί ο τουρισμός & οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου.

Είναι μια σοβαρή αναγκαιότητα, στη συγκυρία που διανύουμε, καθώς ο τουρισμός, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη, ασύμμετρη απειλή, -Επιχειρήσεις κι εργαζόμενοι βρέθηκαν, από τη μια μέρα στην άλλη, μέσα στη δίνη των συνεπειών της πανδημίας, και ο τομέας του τουρισμού, μέτρησε και στη χώρα μας, εξαιρετικά σοβαρές απώλειες.

Αυτό το βιώσαμε κι εδώ, στη Ρόδο μας. Αν και παραμένει σταθερά, μεταξύ των Κορυφαίων Ελληνικών Τουριστικών Προορισμών, εντούτοις οι ζημιές του 2020, η μικρής διάρκειας σεζόν το 2021, και η απουσία όχι μόνον προκαταβολών & προκρατήσεων, για το 2022, αλλά και η «αδυναμία» εξοφλήσεων του 2020 & 2021, όσο η πανδημία εξακολουθεί να ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, και εν τέλει, βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις, στον τουρισμό. Με δεδομένο μάλιστα, που στην πλειοψηφία τους είναι οικογενειακές, μικρές & μεσαίες επιχειρήσεις, δίνουν έναν πραγματικό αγώνα επιβίωσης.

Γι’ αυτό πιστεύω, πως όταν γίνει το «ταμείο», της φετινής σεζόν, και υπάρχει καθαρή εικόνα, θα πρέπει να σχεδιαστούν μέτρα στήριξης, εκεί που χρειάζεται, εκεί που υπάρχει ανάγκη, προκειμένου, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να περάσουμε όλοι μαζί στην «επόμενη μέρα», και να μην μείνει, κανένας πίσω.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, πως ακούει και αφουγκράζεται την αγορά, και πιστεύω πως συνεχίζοντας, στην ίδια ρότα πλεύσης, θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, ώστε να προστατευτεί ο παραγωγικός ιστός του τουρισμού, και να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του, στην οικονομία, στην απασχόληση, και στην κοινωνική συνοχή.

Από κει και πέρα, καθοριστική σημασία για το μέλλον, αποκτά πλέον, το πως θα αναβαθμίσουμε το Ελληνικό Τουριστικό Προϊόν, και πως θα το προσαρμόσουμε στις παγκόσμιες τάσεις που έρχονται, στο προσκήνιο, εξαιτίας τόσο της πανδημίας, όσο και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, που τις βιώνουμε πλέον, με πολύ οδυνηρό τρόπο.

Για το Δήμο Ρόδου, η στρατηγική στόχευση είναι ξεκάθαρη: Θέλουμε μια πράσινη Ρόδο, θέλουμε μια έξυπνη Ρόδο, θέλουμε μια ασφαλή Ρόδο. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά, αξιοποιούμε με σχέδιο τις ευκαιρίες, και τους διαθέσιμους πόρους που υπάρχουν, και πετυχαίνουμε, η Ρόδος να πρωτοπορεί στις πράσινες πολιτικές, όπως αποδεικνύουμε, και με την υλοποίηση του προγράμματός μας για την ηλεκτροκίνηση.

Η μεγάλη εικόνα, για το στοίχημα της Ρόδου, το οποίο καλούμαστε να κερδίσουμε, για λογαριασμό των επόμενων γενιών, είναι ξεκάθαρη: Πράσινος. Έξυπνος και Ασφαλής προορισμός, με Χαμηλό Οικολογικό Αποτύπωμα, της Τουριστικής δραστηριότητας. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας, γιατί αυτή είναι πλέον η κυρίαρχη τάση, που αρχίζει να διαμορφώνεται, στην Παγκόσμια Τουριστική Αγορά.

Ασφαλώς δεν είναι κάτι, ούτε απλό, ούτε εύκολο. Απαιτεί προσπάθεια, και πάνω απ’ όλα συνεργασία. Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, Φορείς, Παραγωγικές Δυνάμεις, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, να βάλουμε στόχους, και να τους πετύχουμε, μέσα σε, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, υλοποίησης.Κι εδώ, πρέπει να τονίσουμε κάτι, πολύ σημαντικό. Η Ευρώπη έχει επιδείξει αποφασιστικότητα, και αλληλεγγύη, για την ανάκαμψη από την πανδημία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το ρόλο της φιλοξενίας, στην ευρωπαϊκή οικονομία, και τη σημασία της για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, την Περιφερειακή Ανάπτυξη, την απασχόληση, ειδικά μεταξύ των Νέων, και των Γυναικών. Η φιλοξενία, πάνω απ’ όλα, είναι ο ίδιος, ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής.

Ν’ αδράξουμε λοιπόν αυτή την ευκαιρία, και σε συνδυασμό με τις κατευθύνσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, να φέρουμε τον Τουρισμό και την Φιλοξενία, σε πρώτο πλάνο. Δεν είναι, μια δραστηριότητα, ανάμεσα στις άλλες. Είναι, το Ισχυρό Χαρτί μας, για την ανάκαμψη της Ρόδου, του Νοτίου Αιγαίου, της Πατρίδας μας, συνολικά. Χρειάζονται επενδύσεις σε υποδομές, σε περιβαλλοντικά έργα, σε ενεργειακή αναβάθμιση, σε μετασχηματισμό της τουριστικής οικονομίας, στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, και της αειφορίας.

Εμείς, ως Δήμος Ρόδου, είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση, γιατί είναι αυτή που θα δώσει, ψωμί στην τοπική οικονομία μας, στις επιχειρήσεις μας, στο ανθρώπινο δυναμικό, του νησιού μας. Και έχουμε, ανοιχτή την πόρτα της συνεργασίας, σε κάθε ιδέα, σε κάθε καλή πρακτική, σε κάθε καινοτόμα προσέγγιση, που θα συμβάλλει, να πετύχουμε, το στόχο μας.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.