Είναι μεγάλη η χαρά μου, κάθε φορά που βρίσκομαι στην ΕΞΡ, την οποία υπηρέτησα για πολλά χρόνια, κι έχει αφήσει, το αποτύπωμά της, στη διαδρομή της ζωής μου. Γνωρίζω από «πρώτο χέρι», την προσφορά της, στη Ρόδο μας, και ο ξενοδοχειακός κλάδος στο νησί μας, μπορεί, και πρέπει να είναι περήφανος, γι’ αυτή τη διαχρονική, και μεγάλη θετική συνεισφορά, στην πρόοδο, και την ευημερία, του νησιού μας.

Αφού λοιπόν σας ευχαριστήσω, για την τιμητική πρόσκληση, και την ευκαιρία, να είμαι μαζί σας, στην κορυφαία διαδικασία της Ένωσης, που είναι η Γενική Συνέλευσή της, θέλω να κάνω, τρεις βασικές επισημάνσεις.

Πρώτον, το Ροδίτικο Ξενοδοχείο, είναι ο κινητήρας της τοπικής ανάπτυξης. Τα χαμογελαστά πρόσωπα των Ροδιτών, στο τέλος της φετινής σεζόν, είναι αποτέλεσμα της δικής σας δουλειάς, και της δικής σας συνεισφοράς. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, οι Ροδίτες ξενοδόχοι, για όσα κατάφεραν, όχι μόνο φέτος, αλλά συνολικά την τελευταία (03) τριετία. Διότι, κάθε αποτέλεσμα, έχει κι ένα αίτιο. Πετύχαμε μια σεζόν, που κατέρριψε κάθε προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ, εφέτος, αλλά τίποτα, δεν θα ήταν ίδιο, αν ο κλάδος, δεν είχε διαχειριστεί με ευθύνη, και με ωριμότητα, τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η συμβολή του κλάδου, υπήρξε καθοριστική, για την άριστη υγειονομική διαχείριση, και τον σεβασμό, που επέδειξε το νησί μας, στους επισκέπτες, που τίμησαν το νησί μας, τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Αυτή η αξιοπιστία, αυτό το υψηλό αίσθημα ευθύνης, κεφαλαιοποιήθηκε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη εφετινή σεζόν, και το Ροδίτικο Ξενοδοχείο ξεδίπλωσε, όλη τη δυναμική του, και επαναβεβαίωσε, την υπερπολύτιμη προσφορά του. Στην οικονομία του νησιού μας. Στα Δημόσια, και Δημοτικά έσοδα. Στην προβολή της Ρόδου μας, και την περεταίρω ισχυροποίηση, της εικόνας της, στην παγκόσμια αγορά.

Αυτή η στάση ευθύνης, και προσφοράς, που είναι άξια πολλών επαίνων, αποτυπώνεται και στην αγορά εργασίας. Η Ρόδος, πρωτοπορεί πάντα, στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, κι αποτελεί πρότυπο, καλής συνεργασίας επιχειρηματιών, και εργαζομένων, στον Τουρισμό, που διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη, που είναι Θεμέλιο, για την Τουριστική Επιτυχία. Και είναι σημαντικό, αυτή η καλή παράδοση να συνεχιστεί, ειδικά σήμερα, που το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού, είναι ένα από τα κύρια προβλήματα, τής Τουριστικής δραστηριότητας.

Ικανοποιητικές αμοιβές, πάνω στο τραπέζι, με νόμιμο, και διαφανή τρόπο, είναι κίνητρο, για να διατηρηθεί το προσωπικό, να επιστρέψουν, ενδεχομένως κι αυτοί που έφυγαν, από τον συγκεκριμένο κλάδο, ή έφυγαν και από τη χώρα, σε πολλές περιπτώσεις. Το ανθρώπινο δυναμικό, έχει τεράστια σημασία, για το επίπεδο των υπηρεσιών.

Ικανοποιημένο προσωπικό, σημαίνει χαμόγελο, και εξυπηρέτηση του επισκέπτη, στοιχεία, που κάνουν μοναδική, τη Ροδίτικη Φιλοξενία.

Είναι ταυτόχρονα όμως, και μια μεγάλη συνεισφορά, στο να κρατήσουμε τον κόσμο, του νησιού μας. Και ειδικά, τους νέους μας. Να τους δώσουμε ευκαιρίες σταδιοδρομίας, και καριέρας. Να τους δώσουμε δυνατότητες, να κάνουν εδώ, τα όνειρά τους, πραγματικότητα. Να ανοίξουν σπίτια, να κάνουν οικογένειες, να έχουμε χαρούμενες παιδικές φωνές, στα σχολεία μας. Κι αυτή η συνεισφορά, εδώ στο ακριτικό Αιγαίο, έχει και Εθνικό Πρόσημο. Και έτσι πρέπει να αναγνωρίζεται, να τιμάται απ’ όλους, τόσο σε Τοπικό, όσο και σε Εθνικό, επίπεδο.

Η δεύτερη επισήμανση, που θέλω να κάνω, Αγαπητοί Φίλοι, αφορά τη συνέχεια, από δω και πέρα. Και συνοψίζεται, σε μια φράση: «Στρατηγική που κερδίζει, δεν την αλλάζεις». Όσα πετύχαμε, μέσα σε αυτή τη δύσκολη τριετία, με αποκορύφωμα, τη φετινή Χρονιά–Ορόσημο, έχουν μια, και μόνη, αφετηρία: Την καλή συνεργασία, και την ομαδική δουλειά. Ο καθένας, στο δικό του πόστο ευθύνης, αλλά κοιτώντας όλοι μαζί, προς την ίδια κατεύθυνση. Να ανεβάσουμε τη Ρόδο μας, ψηλότερα. Χωρίς παραφωνίες. Χωρίς διχαστικές λογικές. Χωρίς μεμψιμοιρίες, που ψάχνουν πάντα το πρόβλημα, και όχι τη λύση.

Αυτά που ενώνουν, είναι απείρως περισσότερα, απ’ όσα χωρίζουν, όταν κριτήριο είναι, η αγάπη για τον τόπο μας. Να έχουμε λοιπόν, σε πρώτο πλάνο, την περηφάνια μας, και να μη σηκώνουμε μύγα, στο σπαθί μας, απέναντι σε άδικες, ή κακεντρεχείς κριτικές, για το νησί μας.

Όπως λέει ο λαός μας, «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει». Έχουμε κάθε λόγο, να παινέψουμε τη Ρόδο μας, γιατί πραγματικά το αξίζει.

Προβλήματα, πάντα υπήρχαν, και θα υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι, οι λύσεις, και όχι οι συκοφαντίες, που ροκανίζουν τη συγκριτικά πλεονεκτήματα, του νησιού μας. Περηφάνια, αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία, είναι τα δομικά συστατικά της επιτυχίας, και σε αυτά πρέπει να μένουμε, προσηλωμένοι. Γιατί έτσι εξυπηρετούμε, τον κοινό σκοπό, να είναι η Ρόδος μας στην κορυφή, των προτιμήσεων, μεταξύ των δημοφιλών προορισμών, του Κόσμου.

Η τρίτη επισήμανση, αφορά στο δικό μας ρόλο, τον ρόλο του Δήμου. Γνωρίζετε, πως ξεδιπλώνουμε, συνεχώς πρωτοβουλίες, και σε πολλά επίπεδα, για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, της Ρόδου μας. Από τις διεθνείς συνεργασίες μας, μέχρι την επένδυση, στην Αναβάθμιση της Καθημερινότητας.

Είμαστε δίπλα στον κόσμο, του Τουρισμού, δίπλα στον Ξενοδοχειακό Κλάδο. Στα πλαίσια πάντα, των αρμοδιοτήτων μας, και των οικονομικών μας δυνατοτήτων, θα συνεχίσουμε και το 2023, να επενδύουμε στην ποιοτική αναβάθμιση, της καθημερινότητας του νησιού μας, για κατοίκους, και επισκέπτες. Κι έτσι, να διευκολύνουμε και να εμπνέουμε, και τους επαγγελματίες, προς την ίδια κατεύθυνση. Η ποιότητα, είναι η σταθερή πυξίδα μας, για να φτάσουμε, στη Ρόδο που όλοι ονειρευόμαστε.

Σε αυτή την πορεία, είμαστε όλοι μαζί. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, Γνωρίζει, Αναγνωρίζει και Σέβεται τον Τουριστικό Μόχθο. Μακριά από λαϊκισμούς, και παθογένειες του παρελθόντος. Εμείς, ΔΕΝ βλέπουμε παχιές αγελάδες, για άρμεγμα. Αυτά ανήκουν οριστικά, και αμετάκλητα, σε ένα παρελθόν, που αφήσαμε οριστικά πίσω μας. Για μας, ως Δημοτική Αρχή, και για μένα προσωπικά, ο Ροδίτης Ξενοδόχος, που μοχθεί καθημερινά, που τολμά, που παίρνει ρίσκα, που κάνει θυσίες, για να ανταπεξέλθει στα δυσθεώρητα κόστη, που αντιμετωπίζει ειδικά σήμερα, είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας φερέγγυος, έντιμος, και ισότιμος εταίρος. Σύμμαχος, στον κοινό αγώνα της Προόδου, της Οικονομικής Ευημερίας, και της κοινωνικής συνοχής, στον τόπο μας.

Κλείνω, ευχόμενος κάθε επιτυχία, στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, της ΕΞΡ, μαζί με τη διαβεβαίωση, πως ο Δήμος Ρόδου, άσχετα με το αν, είναι Προεκλογική Χρονιά, το 2023, θα συνεχίσει με σταθερότητα, και συνέπεια, να είναι στην πρώτη γραμμή, αυτής της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας, που απαιτείται, για να φτάσουμε σε νέες κορυφές, για τον Ροδίτικο Τουρισμό, για το Ροδίτικο Ξενοδοχείο, και τους ανθρώπους του. Για την Ροδίτικη κοινωνία, και για τις Ροδίτισσες & τους Ροδίτες.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.