Είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή, να απευθύνομαι σε ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο, με αφορμή ένα θέμα που μας απασχολεί όλους, και οφείλει να μας ευαισθητοποιήσει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, για ένα όσο το δυνατόν, καλύτερο αύριο.


Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω στη Ρόδο, τον Εθνικό μας Συντονιστή, για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, τον κ. Κωνσταντίνο Μαχαίρα, και χαιρόμαστε για την ευκαιρία, να μοιραστεί μαζί μας, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του.


Η κλιματική αλλαγή, αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή, και συγχρόνως πρόκληση, τον 21ο αιώνα. Οι δυσμενείς συνέπειές της, είναι ήδη ορατές. Καιρός για χάσιμο, ΔΕΝ υπάρχει. Κάθε δευτερόλεπτο ολιγωρίας, ισοδυναμεί με ένα ακόμη οριστικό βήμα, προς την ολοκληρωτική καταστροφή. Έχουμε υποχρέωση έναντι, τόσο των εαυτών μας, όσο και –κυρίως μπορώ να πω–, των επόμενων γενεών, αφού αυτές ΔΕΝ ευθύνονται, για ό,τι κάναμε, ή ΔΕΝ κάναμε εμείς, μέχρι σήμερα. Είναι λοιπόν καθήκον μας, να υπερασπιστούμε το ύψιστο δικαίωμα: Το δικαίωμα στη ζωή.
Οι αιτίες της κλιματικής κρίσης, ΔΕΝ είναι υπόθεση ενός κράτους. Αφορούν εξίσου, όλους μας. Ολόκληρο τον πλανήτη. Γι’ αυτό, και η κλιματική αλλαγή, μας υποχρεώνει να κινητοποιηθούμε, όλοι: Υπερεθνικοί Οργανισμοί, Κράτη, Λαοί, Τοπικές Κοινωνίες, Πολίτες όλοι. Συνειδητά και αποφασιστικά.

Αυτό είναι και το πνεύμα, του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, για το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε περισσότερα κι αναλυτικότερα, από τον κ. Μαχαίρα.
Η ανάγκη για βιωσιμότητα, πρέπει να διαπερνά, πλέον οριζόντια, όλες τις δράσεις του δημόσιου, και του ιδιωτικού τομέα. Η ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών, είναι και θα είναι, όλο και περισσότερο, συνάρτηση της βιώσιμης ανάπτυξης, που θα επιτυγχάνουν.


Βιώνουμε, μια περίοδο κρίσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σωστή διαχείριση των κρίσεων αυτών: προκειμένου να εγγυηθούμε, ένα Βιώσιμο Αύριο.
Στη Ρόδο έχουμε κάνει την επιλογή μας, και πιστεύουμε ακράδαντα, πως είναι η σωστή: Θέλουμε τη Ρόδο πράσινο νησί. Θέλουμε τη Ρόδο, να είναι ο πρώτος βιώσιμος τουριστικός προορισμός, παγκοσμίως. Θέλουμε να διαχειριστούμε, με όρους αειφορίας, το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημά μας, που είναι το μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα, του νησιού μας.
Είναι οι στόχοι που βάζουμε, προκειμένου να κατακτήσουμε καινούργιες κορυφές, όπως αποδεικνύει η ένταξη του Δήμου Ρόδου, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού -Global Sustainable Tourism Council (GSTC).


Μισό και πλέον αιώνα, η Ρόδος πρωταγωνιστεί στο ελληνικό τουριστικό θαύμα. Συνεχίζοντας αυτή την παράδοση, εργαζόμαστε για να είναι πρωτοπόρος, και στη νέα εποχή, τού βιώσιμου προορισμού. Γιατί μόνον έτσι, μπορούμε να διασφαλίσουμε, τη συνέχεια της προσφοράς του τουρισμού, στην οικονομική και κοινωνική ευημερία, του νησιού μας.


Σχεδιάζουμε έργα, παίρνουμε πρωτοβουλίες, υλοποιούμε δράσεις, που υπηρετούν ακριβώς αυτή την επιλογή. Και αποτελεί ευκαιρία, για τους πολίτες της Ρόδου, για τους επιστημονικούς φορείς του νησιού μας, για όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους, της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, να είναι μέρος αυτής της μεγάλης προσπάθειας: Να ενημερωθούν, να συμμετέχουν, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πράσινες λύσεις. Να μεγιστοποιήσουμε όλοι μαζί. το πράσινο αποτύπωμα. αυτών των λύσεων. για το νησί μας. Είτε αφορούν στην ηλεκτροκίνηση. Είτε αφορούν στην ανακύκλωση. και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Είτε στο μεγάλο πρότζεκτ βιωσιμότητας «Rhodes Co-Lab». Είτε ακόμη, και σε εθελοντικές δράσεις πολιτικής προστασίας, έναντι ακραίων φαινομένων, που προκαλούνται πλέον, όλο και πιο συχνά. από την κλιματική κρίση.Στον καινούργιο κόσμο που διαμορφώνεται, η βιωσιμότητα είναι υψηλή προτεραιότητα, για την οποία πρέπει να γινόμαστε, όλοι ένα.


Χαιρόμαστε λοιπόν κ. Μαχαίρα, που είστε κοντά μας, και θέλουμε να γνωρίζετε, πως ο Δήμος Ρόδου, έχει ανοιχτές τις πόρτες του, σε κάθε παραγωγική συνεργασία, σε κάθε δημιουργική συνέργεια, που θα μας φέρνει πιο κοντά, στους κοινούς μας στόχους.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.