Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές, για την πρωτοβουλία της αποψινής ενημερωτικής εκδήλωσης, για την τεχνολογία του σκυροδέματος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον τόπο μας, επιστημονικοί φορείς, όπως το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου, να βρίσκονται στην αιχμή της ενημέρωσης των μελών τους, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου, για τις εξελίξεις και την πρόοδο, στην τεχνολογία των δομικών υλικών, και του σκυροδέματος, ειδικότερα.

Ζούμε σε μια εποχή, κατά την οποία έχουν γίνει άλματα τεχνογνωσίας, με τις σύγχρονες μεθοδολογίες, και τα προηγμένα υλικά, να έχουν «μπει» στην επαγγελματική καθημερινότητα, πολλών μηχανικών. Είναι υψηλή προτεραιότητα πλέον, ο τεχνικός κόσμος του νησιού μας, να έχει πρόσβαση, σε υπεύθυνη πληροφόρηση, έγκυρη ενημέρωση, και εξειδικευμένη γνώση. Τόσο, για τις νέες κατασκευές, όσο και για τις δυνατότητες αναβάθμισης, των υφιστάμενων κτιρίων.

Αν και το αντικείμενο της συζήτησης, μοιάζει απόλυτα τεχνικό, εντούτοις στην πραγματικότητα, είναι ένα θέμα συνυφασμένο, με την καθημερινότητα όλων μας: Ιδιαίτερα δε, όταν μιλάμε, σε ένα παραθαλάσσιο περιβάλλον, σε μια σεισμογενή περιοχή, και με την κλιματική αλλαγή, να δημιουργεί ακραία φυσικά φαινόμενα, σε όλο και συχνότερη, χρονική βάση.

Άρα, επί της ουσίας, όταν μιλάμε για την τεχνολογία, και την ποιότητα του σκυροδέματος, επί της ουσίας μιλάμε, για μια πρωταρχική υποχρέωση, που δεν είναι άλλη, από την προστασία της ζωής, και της περιουσίας, των πολιτών.

Αυτή είναι μια δέσμευση, για να ενεργοποιηθούμε πραγματικά, από κοινού, μιας και από κάθε άποψη, έχουμε κοινή υποχρέωση. Άλλου χαρακτήρα αρμοδιότητα, φυσικά έχουν, οι Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, άλλου χαρακτήρα αρμοδιότητα, έχουν τα μέλη, του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Βεβαίως, το ΤΕΕ, είναι ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, κατά συνέπεια και των ΟΤΑ! Και εκ των πραγμάτων, η συνεργασία μας είναι, και πρέπει να είναι, στενή, και διαρκής. Τόσο, στο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης, και της προστασίας, από την κλιματική απειλή, αλλά, και σε άλλα μείζονα ζητούμενα. Διότι οι εξελίξεις, και η πρόοδος στις τεχνολογίες δόμησης, πρέπει να αξιοποιηθούν, για να πετύχουμε, και στόχους που αφορούν, στην αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι δημόσιες υποδομές, παίζουν καθοριστικό ρόλο, στην πορεία μας, προς μια βιώσιμη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, στη συγκυρία που διανύουμε, αντιλαμβανόμαστε όλοι, το πόσο σημαντικό είναι, να πετύχουμε τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση, τόσο σε ιδιωτικά, όσο και σε δημόσια κτίρια.

Όπως επίσης, κάνουμε μια πραγματική υπερπροσπάθεια, για ιστορικά κτίρια του νησιού μας, που είχαν περιέλθει, μετά από χρόνια αδράνειας, σε μια άκρως ανησυχητική, και επικίνδυνη κατάσταση. Από τις προσόψεις, μέχρι τη στατική επάρκεια, και από τις φθορές στην τοιχοποιία, μέχρι την πυρασφάλεια, σωρεύτηκαν προβλήματα, μέσα στο χρόνο, και κάνουμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να δώσουμε λύσεις.

Όλα αυτά τα ζητήματα λοιπόν, συνιστούν τον κοινό τόπο, της συνεργασίας μας. Και θέλω με την ευκαιρία, να συγχαρώ τους μηχανικούς του νησιού μας, για τον υψηλό επαγγελματισμό τους, την επιστημονική τους επάρκεια, και τη συμβολή τους, στην προσπάθεια, για μια ασφαλή, και βιώσιμη Ρόδο.

Εύχομαι από καρδιάς, κάθε επιτυχία στις εργασίες, τής εκδήλωσης, και κλείνω, με την διαβεβαίωση, πως η σημερινή Δημοτική Αρχή, υπηρετεί αταλάντευτα, τον στρατηγικό στόχο, για μια πράσινη, και έξυπνη Ρόδο! Πρότυπο αειφορίας, και βιωσιμότητας. Στο επίκεντρο, αυτής της μεγάλης προσπάθειας, βρίσκεται ο αναβαθμισμένος ρόλος, του μηχανικού, με ευθύνη, γνώση, όραμα, και καινοτομία.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.