Η Ρόδος μπορεί και πρέπει να ανακτήσει την κοσμοπολίτικη λάμψη της προκειμένου να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον ελληνικό τουρισμό. Ζούμε σε  ένα τόπο ευλογημένο από το Θεό.  Με ανθρώπους με ανοιχτά μυαλά, και με ανοιχτούς ορίζοντες, εργατικούς και φιλότιμους, που ξέρουν να δημιουργούν και να προοδεύουν. Παρ’ όλα αυτά σήμερα η Ρόδος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή θα δώσουμε ξανά στη Ρόδο μας, κύρος, αίγλη, και ποιότητα ή θα συνθηκολογήσουμε με την αδράνεια και τη στασιμότητα που οδηγούν στην απαξίωση.

Τουριστική εμπειρία δεν είναι μόνο η διαμονή στο ξενοδοχείο. Η τουριστική εμπειρία έχει πλήθος διαστάσεων από τη στιγμή που ο επισκέπτης φτάνει στην Ρόδο ως τη στιγμή που επιβιβάζεται στο αεροπλάνο της επιστροφής. Όλα μετράνε. Από την αποκομιδή  των απορριμμάτων και τα πεζοδρόμια μέχρι τον φωτισμό και τις συνθήκες κυκλοφορίας των οχημάτων. Ένας τόπος που δεν είναι λειτουργικός και βιώσιμος για τους κατοίκους του, δεν μπορεί να είναι και για τους επισκέπτες του.

Δυστυχώς,  φθάσαμε  στο 2019 και  οι Ροδίτες εξακολουθούν να μην έχουν διασφαλισμένα στοιχειώδη αγαθά, όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα.  Με οδικό δίκτυο που απέχει έτη φωτός από το να θεωρηθεί  στοιχειωδώς ικανοποιητικό για έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, όταν ακόμη και σήμερα χρειάζονται 45 λεπτά για τη διαδρομή “πόλη – αεροδρόμιο”.

Αυτή τη Ρόδο δεν τη ζούμε μόνον εμείς. Τη ζούνε και οι επισκέπτες μας.  Τρέχουμε σε όλο τον κόσμο, διαφημίζοντας και προβάλλοντας τη Ρόδο, για να έχουμε κάθε χρόνο τουρισμό, για να έχουμε δουλειές, να έχουμε εισοδήματα, να κάνουν τζίρο μαγαζιά, κι επιχειρήσεις, για να καταφέρνουν να επιζήσουν οι Ροδίτες, και τελικά όταν φτάνουν ζουν κι αυτοί μια Ρόδο που έχει μείνει πίσω, μια Ρόδο κάτω από τις πραγματικές δυνατότητές της.

Πρόοδος σε ένα τόπο σημαίνει, να μπορεί να κινείται με ταχύτητα και να προσαρμόζεται στις εξελίξεις. Εμείς από  πρωτοπόροι και οδηγοί κάποτε, κινδυνεύουμε να καταλήξουμε ουραγοί αν δεν αλλάξουμε άμεσα αυτή την πραγματικότητα.

Οι Ροδίτες που αγαπάμε τον τόπο μας, οι υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του νησιού μας, βγαίνουμε μπροστά. Με δύναμη για τη Ρόδο που αξίζουμε. Με δύναμη, για να αποκτήσει ο τόπος μας ξανά, προοπτική. Με όραμα και πρόγραμμα για τη Ρόδο που θα μας κάνει περήφανους ξανά!

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.