Ο Δήμος Ρόδου, με τις σημερινές δράσεις συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020. Θέλουμε τη Ρόδο πράσινο και έξυπνο νησί. Αυτός είναι ο στόχος και γι αυτόν εργαζόμαστε με δέσμευση και αφοσίωση σε πολλά μέτωπα. Από την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτων μέχρι την προστασία του φυσικού κάλλους του νησιού μας και του πλούσιο πολιτιστικού αποθέματoς του.

Η πανδημία έφερε σε πρώτο πλάνο παγκοσμίως τα ζητήματα της δημόσιας υγείας, της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουμε το «Green Deal», τον οδικό χάρτη πορείας για μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία της Ε.Ε. Στην Ελλάδα, έχουμε ανάγκη από ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο βασισμένο στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και το περιβάλλον είναι ένα από τα πολυτιμότερα.

Στις απαιτήσεις αυτές της συγκυρίας , η Ρόδος για μια ακόμη φορά πρωταγωνιστεί. Η βιωσιμότητα είναι προτεραιότητα. Με πιο εμβληματική παρέμβασή μας τη βιώσιμη ανάπτυξη και ανάδειξη της Μεσαιωνικής μας Πόλης. Ήδη παραδώσαμε το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης στην Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λήδα Μενδώνη. Έχουμε την κοινή πολιτική βούληση και θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να αντλήσουμε πόρους για την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Η Πράσινη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο του Ταμείου Ανάκαμψης και έχουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία χρηματοδότησης για μια εμβληματική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας που θα αναδείξει το σύγχρονο πρόσωπο της Ρόδου και πως το παρελθόν συναντά το μέλλον.

Το σχέδιό μας έχει στο επίκεντρό του τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών για τον ηλεκτροφωτισμό, τη διαχείριση της στάθμευσης και των απορριμμάτων της Μεσαιωνικής Πόλης, την προώθηση της ανακύκλωσης και της ηλεκτροκίνησης και την ανάδειξή της σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμης διαχείρισης.
Ήδη έχουμε δρομολογήσει mini bus για τη δωρεάν μεταφορά κατοίκων και επισκεπτών της Ρόδου από το κεντρικό λιμάνι στη Μεσαιωνική πόλη και στο κέντρο της Ρόδου, με στόχο τη μείωση της κίνησης οχημάτων.

Παράλληλα, παρέχεται δωρεάν μεταφορά πολιτών και επισκεπτών εντός της Μεσαιωνικής πόλης με ηλεκτροκίνητα οχήματα τύπου golf στο πλαίσιο δικτύου αστικής συγκοινωνίας με προκαθορισμένες διαδρομές και αυξημένη συχνότητα.

Επίσης, ο Δήμος Ρόδου και η Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων υλοποιούν έργο για δημιουργία συνδεόμενων διαδρόμων πρόσβασης ΑΜΕΑ κατά μήκος του Μνημείου.

Ήδη δε, έχουν ολοκληρωθεί παρεμβάσεις στο σύνολο των πυλών της Μεσαιωνικής πόλης, με ράμπες, για την είσοδο παιδικών και αναπηρικών αμαξιδίων. Παράλληλα, έχει γίνει χρήση στένσιλ με βιοκλιματικά υλικά που σηματοδοτούν τα σημεία πρόσβασης.

Παραλαμβάνουμε δύο φορτιστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων, οι οποίοι έχει σχεδιαστεί εντός του επομένου τριμήνου να εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία του νησιού, ενώ καταρτίζει ολοκληρωμένο σχέδιο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων (ΣΦΗΟ) για όλο το νησί της Ρόδου.

Τέλος από τον Ιούλιο του 2020 εφαρμόζονται νέοι κανόνες για τη διανομή εμπορευμάτων εντός της Μεσαιωνικής πόλης και συγκεκριμένα την είσοδο οχημάτων προμηθευτών αποκλειστικά και μόνο από τις 6 έως τις 9 το πρωί και μόνο για οχήματα κάτω των 3,5 τόνων.

Παράλληλα, προσκλήθηκαν οι προμηθευτές και οι εταιρίες delivery να κάνουν χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, συμβατικών ποδηλάτων ή και πατινίων. Ήδη αρκετές εκ των εταιριών, αλλά και μόνιμοι κάτοικοι, εισέρχονται στη Μεσαιωνική πόλη χρησιμοποιώντας τα παραπάνω μέσα. Επιπροσθέτως, από το 2021, το σύνολο των επιχειρήσεων delivery υποχρεούται να κάνουν αποκλειστική χρήση ηλεκτροκίνητων μέσων ή ποδηλάτων.

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε την ευθύνη να δράσουμε γρήγορα και μεθοδικά. Το μέλλον δεν περιμένει, είναι ήδη εδώ. Γι αυτό και μείς στον Δήμο Ρόδου πιστεύουμε ακράδαντα πως σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων σαν την σημερινή, αντί για αμυντικές και φοβικές αναστολές, είναι σημαντικό να αποδεικνύουμε πως με τόλμη και σχέδιο μπορούμε να αποτελέσουμε πρότυπο και σημείο αναφοράς.

Τα καλύτερα λόγια είναι οι πράξεις. Όταν λέμε βιωσιμότητα το εννοούμε και το αποδεικνύουμε με χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Από εδώ, από την κεντρική πύλη της Καστροπολιτείας μας, εκπέμπουμε το μήνυμα της αυτοπεποίθησης για το μέλλον και τις προοπτικές του νησιού μας.

Για τη Ρόδο μας, ένας δρόμος υπάρχει. Μπροστά και ψηλά. Κι αυτός ο δρόμος είναι έξυπνος και πράσινος. Δρόμος αειφορίας, προκειμένου να λάμπει πάντα το σμαραγδένιο νησί μας κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.