Μια κορυφαία γιορτή της Ορθοδοξίας, η εορτή του Αγίου Πνεύματος, συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και στην πάντα φιλόξενη Ρόδο του πολιτισμού, των τεχνών και της πνευματικής δημιουργίας, τιμούμε τη μνήμη του εμβληματικού φωτογράφου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νίκου Μαγγίνα. Του Ρωμιού δημοσιογράφου- φωτορεπόρτερ που με τον φακό του και την οπτική του, έγραψε ιστορία.
O Νίκος Μαγγίνας, ακολουθούσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε όλα του τα ταξίδια ανά τον κόσμο και αποτέλεσε τη ζωντανή καταγραφή της σύγχρονης Ιστορίας της Ομογένειας στην Τουρκία αλλά πάνω απ’ όλα του πνευματικού μεγέθους και της λάμψης του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανά τον κόσμο.
Είναι πολύ μεγάλη λοιπόν η τιμή να εγκαινιάζουμε δυο φωτογραφικές εκθέσεις στη μνήμη του. Και αυτό συνιστά τον καλύτερο τρόπο για να γιορτάσουμε μια μέρα όπως η σημερινή. Αναδεικνύοντας την αξία της φωτογραφικής τέχνης για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντι στα δύο κρισιμότερα παγκόσμια προβλήματα της εποχής μας.
Πρώτο, την ανάγκη για αλληλοκατανόηση μεταξύ λαών, πολιτισμών και θρησκειών. Η έκθεση “ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ” μέσα από τα έργα 5 φωτογράφων που εκπροσωπούν διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις, την Εβραϊκή, την Αρμένικη Χριστιανική, την Τουρκική Μουσουλμανική και την Ελληνορθόδοξη Χριστιανική, απευθύνει ένα κάλεσμα για τον σεβασμό του άλλου, του διαφορετικού, για αρμονική συμβίωση και αγάπη στο διπλανό μας. Κι είναι πολύ τιμητικό για το νησί μας, μετά την Κωνσταντινούπολη, το μήνυμα αυτό να βγαίνει από τη Ρόδο μας που διαχρονικά υπήρξε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, τόπος πολυ -πολιτισμικής συμβίωσης και έκφρασης της διαφορετικότητας. Με αποτυπώματα σπαρμένα παντού, σε όλο το νησί μας.
Το δεύτερο παγκόσμιο πρόβλημα είναι η κλιματική κρίση. Η έκθεση “ECO SOS – Ενέργεια και Ρύπανση Περιβάλλοντος” με τα βραβευμένα έργα του 2ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας “Νικόλαος Μαγγίνας”, ο οποίος έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κωνσταντινούπολη, συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών, την κινητοποίηση των κυβερνήσεων και την αφύπνιση των πολιτών σε σχέση με την προστασία της φύσης.
Ασφαλώς δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Πατριάρχης μας έχει χαρακτηριστεί παγκοσμίως ως «Πράσινος Πατριάρχης» αφού από την πρώτη στιγμή της 32χρονης πλέον Ποιμαντορίας του, ως 270ος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης. έφερε με διορατικότητα σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα του περιβάλλοντος και έδειξε πως για να υπάρχει μέλλον, αυτό μπορεί να είναι μόνον πράσινο. Αλλιώς δεν θα υπάρχει. Ζήτημα για το οποίο η Ρόδος έχει στρατηγική και έχει ρόλο πρωταγωνιστή ώστε να καταστεί ο πρώτος βιώσιμος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως.
Χαιρόμαστε λοιπόν γι’ αυτή την τόσο ξεχωριστή στιγμή των εγκαινίων των δύο Εκθέσεων, εδώ στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου και του ΔΟΠΑΡ και υπό την Αιγίδα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ.κ Κύριλλου.
Είναι ευλογία για μας, για όλα τα Δωδεκάνησα, ο ζωντανός ομφάλιος λώρος που μας συνδέει με τη Μητέρα Εκκλησία και τον Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινούπολης. Προσδοκούμε να είμαστε πάντα άξιοι αρωγοί και συμπαραστάτες στο τεράστιο κοινωνικό και πνευματικό έργο του Πατριάρχη μας. Συν- Κυρηναίοι, όπως ο ίδιος με σοφία έχει πει. Γι αυτό και παρακαλούμε τον Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Λάκη Βίγκα που είναι απόψε κοντά μας, μιας και είναι ο εμπνευστής αυτών των εκθέσεων, να μεταφέρει στον Παναγιώτατο την αγάπη μας και το σεβασμό μας προς το πρόσωπό του.
Απευθύνω, τέλος, πρόσκληση σε όλους τους συμπολίτες μας αλλά τους επισκέπτες μας να αδράξουν την ευκαιρία, να επισκεφτούν τις Εκθέσεις και να γίνουν, μέσω της φωτογραφικής τέχνης, συμμέτοχοι στον οικουμενικό προβληματισμό για την πιο κρίσιμη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Την Ειρήνη με το Περιβάλλον, τους Άλλους και με τον Εαυτό μας.
Το Ορθόδοξο Πνεύμα, ας μας δείχνει πάντα το δρόμο γι’ αυτή την ειρήνη.