Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Ρόδου με την ένθερμη υποστήριξη της κα. Ευδοκίας Αποστολίδη-Πάττα, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο σε θέματα Οικολογίας, Ισότητας και Πρωτογενούς Ανάπτυξης του Δήμου Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλίες για το θέμα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας ενημέρωσαν και ευαισθητοποίησαν μεγάλο αριθμό μαθητών/τριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και εκπαιδευτικών, σπουδαστών/τριών του ΔΙΕΚ Ρόδου, όπως και το ευρύτερο κοινό της τοπικής κοινότητας που συμμετείχε στη θεατρική παράσταση «Άγουρα Κεράσια».

Η πρώτη ομιλία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 4 Απριλίου 2022 προς τους σπουδαστές/τριες του ΔΙΕΚ Ρόδου με τίτλο «Ενδοοικογενειακή βία: Πρόληψη και Αντιμετώπιση. Πρώτη προσέγγιση του θύματος», οι οποίοι/ες ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Αρχικά, έγινε αναφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, στον ορισμό της βίας, τα επιδημιολογικά στοιχεία του φαινομένου, τις μορφές της βίας και το νομικό πλαίσιο. Στη συνέχεια δόθηκε έμφαση στον κύκλο της βίας, στο προφίλ του θύματος και της ψυχολογίας του, στο προφίλ του θύτη και στον αντίκτυπο που έχει η ενδοοικογενειακή βία στη ψυχολογία των παιδιών.

Επιπρόσθετα, εκπαιδεύτηκαν στην πρώτη προσέγγιση και αντιμετώπιση των γυναικών θυμάτων βίας. Κατά τη διάρκεια των δράσεων προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό και έλαβαν χώρα βιωματικές ασκήσεις.

Ακολούθησαν τρεις ομιλίες προς τους μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε ομιλία διαδικτυακά προς τους μαθητές/τριες του Λυκείου Αφάντου, στις 5 Μάιου και 12 Μαΐου προς τους μαθητές/τριες του 6ου Γυμνασίου Ρόδου δια ζώσης.

Ο τίτλος των ομιλιών ήταν: ’’Ενδοοικογενειακή βία Ευαισθητοποίηση των μαθητών στις προειδοποιητικές ενδείξεις μίας βίαιης σχέσης’’, κατά τις οποίες οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Αρχικά, έγινε αναφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, στον ορισμό της βίας, τα επιδημιολογικά στοιχεία του φαινομένου, τις μορφές της βίας και το νομικό πλαίσιο. Ακολούθησε η ανάλυση του κύκλου της βίας, του προφίλ του θύματος και της ψυχολογίας του, του προφίλ του θύτη και του αντίκτυπου που έχει η ενδοοικογενειακή βία στη ψυχολογία των παιδιών.

Παράλληλα, οι μαθητές/τριες εκπαιδεύτηκαν στην αναγνώριση των ενδείξεων μιας βίαιης σχέσης, τους τρόπους παρέμβασης από τη θέση ενός παρατηρητή, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης από τη θέση θύματος και θύτη. Κατά τη διάρκεια των δράσεων προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό και έλαβαν χώρα βιωματικές ασκήσεις που στόχο είχαν την αναγνώριση χαρακτηριστικών των υγειών και μη υγειών σχέσεων.

Στις 20 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε δια ζώσης ομιλία ευαισθητοποίησης προς τους καθηγητές του Λυκείου Αφάντου. Αρχικά, έγινε αναφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, στον ορισμό της βίας, τα επιδημιολογικά στοιχεία του φαινομένου, τις μορφές της βίας και το νομικό πλαίσιο, στον κύκλο της βίας, στο προφίλ του θύματος και της ψυχολογίας του, στο προφίλ του θύτη και στον αντίκτυπο που έχει η ενδοοικογενειακή βία στη ψυχολογία των παιδιών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις έμφυλες διακρίσεις κατά των γυναικών και τα έμφυλα στερεότυπα.

Επιπρόσθετα εκπαιδεύτηκαν στην πρώτη προσέγγιση και αντιμετώπιση των γυναικών και παιδιών θυμάτων βίας. Κατά τη διάρκεια των δράσεων προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό και έλαβαν χώρα βιωματικές ασκήσεις.

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου στη θεατρική παράσταση «Άγουρα Κεράσια» που έλαβε χώρα στις 22 Μαίου 2022 στο κινηματοθέατρο Μετροπόλ, μετά από πρόσκληση των συντελεστών της παράστασης. Πιο συγκεκριμένα, μετά το πέρας του έργου τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου μαζί με την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο κα. Ευδοκία Αποστολίδη-Πάττα, ενημέρωσαν το κοινό για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δομών Υποστήριξης Γυναικών, έγινε σύντομος σχολιασμός για το θέμα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και ακολούθησε διαλογική συζήτηση με το κοινό για το φαινόμενο και τον κύκλο της βίας.

Τη συζήτηση συντόνισαν οι πρωταγωνιστές της παράστασης κα.Τρύπη Τάνια και ο κ. Καζάκος. Οι εξαιρετικές ερμηνείες των εν λόγω ηθοποιών αποτύπωσαν με συγκλονιστικό τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας που διαδραματίζεται πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς και τα ανεξίτηλα σημάδια που αφήνει η βία δια παντώς .Έγινε διανομή έντυπου υλικού προς το κοινό κατά την έξοδο.

Θερμές ευχαριστίες στην εταιρεία Αυγουστάκης Βας. & Σια Ε.Ε « 12ΗΧΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΗΧΟΣ» και στον παραγωγό της παράστασης κ. Μακρίδη Γιάννη για την πρόσκληση, καθώς και στους ηθοποιούς κα. Τρύπη και κ. Καζάκο και τον σκηνοθέτη κ. Μανούσο Μανουσάκη για τη εξαιρετική και πολύ ζεστή συνεργασία.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.