Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τη Ρόδο μας,  η φιλοξενία του 31ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχιατρικής, το οποίο διοργανώνεται από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία. Η Ρόδος έχει και συνεχίζει μια μακρά παράδοση φιλοξενίας μεγάλων επιστημονικών συνεδρίων διατηρώντας ένα διαχρονικό προνόμιο να βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων διοργανώσεων για την επιστήμη και το άνθρωπο.

Αυτή άλλωστε είναι και η αρχαία κληρονομιά μας την οποία τιμούμε. Η Ρόδος κατά την αρχαιότητα γέννησε ή φιλοξένησε σημαντικούς εκπροσώπους της αρχαίας ελληνικής σκέψης που την κατέστησαν ένα από το σημαντικότερα κέντρα υψηλής πνευματικής παιδείας αλλά και τόπο ανάπτυξης του ανθρωπιστικού ιδεώδους.

Θέλω λοιπόν να σας καλωσορίσω όλους στην πάντα φιλόξενη Ρόδο μας κι ελπίζω η σύντομη παραμονή σας να σας δώσει την ευκαιρία μιας ανάπαυλας για να γνωρίσετε τις φυσικές ομορφιές του νησιού μας  αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων του.

Η σημασία του  31ου Πανελληνίου Συνεδρίου σας είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη. Ειδικά μετά τη μεγάλη παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας όλοι αντιλαμβανόμαστε τη θεμελιώδη αξία της ψυχικής υγείας. Και είναι πολύ σημαντικό, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και με λαμπρή ακαδημαϊκή διαδρομή, να σκύβουν με προσοχή και φροντίδα πάνω από ζητήματα που αφορούν στη θεραπεία ψυχικών διαταραχών και ασθενειών.

Πέραν ωστόσο του Συνεδρίου και της συνεισφοράς του στην ψυχιατρική κοινότητα της χώρας, εμείς,  ως Δήμος Ρόδου, σας θέλουμε κοντά μας και χαιρόμαστε που είστε εδώ απόψε. Η διεθνής και ευρωπαϊκή εμπειρία έχουν αναδείξει τους τοπικούς φορείς και ιδιαίτερα τους Δήμους,  ως καθοριστικούς για την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων. Η ανταπόκριση σε αυτόν το δύσκολο ρόλο βασίζεται στη συντονισμένη προσπάθεια περισσοτέρων του ενός παραγόντων.  Τίποτα αληθινά μεγάλο δεν μπορεί να είναι έργο ενός. Οι προκλήσεις της εποχής προϋποθέτουν και θα έλεγα ακόμη περισσότερο, επιβάλλουν την στενή και αποτελεσματική συνεργασία όλων μας.

Σε μια εποχή μεγάλων διασταυρούμενων κρίσεων, αβεβαιοτήτων και ανασφάλειας, με το μέλλον να συνιστά πηγή άγχους, η μέριμνα για την ψυχική υγεία της τοπικής κοινωνίας μας  είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας. Με σχέδιο, με δράσεις, με πόρους αλλά πάνω απ’ όλα με αληθινό ενδιαφέρον μέσω της εξαιρετικής δουλειάς που κάνουν οι κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου. 

Σας θέλουμε κοντά μας λοιπόν γιατί η γνώση είναι δύναμη και στους σημερινούς καιρούς η επιστήμη μας προσφέρει  τη δύναμη για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών μας. Η διασφάλιση της ποιότητας ζωής που είναι η βασική αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκηση συμπεριλαμβάνει και εμπεριέχει την ψυχική υγεία. 

Επομένως, οι τοποθετήσεις διακεκριμένων ομιλητών και τα συμπεράσματά του Συνεδρίου σας θα δώσουν σε όλους μας τροφή για σκέψη, έναυσμα για δράση και για συνεργασία. Να είστε καλά και καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Υγεία και δύναμη για να ανταποκριθείτε στην αποστολή και την ευθύνη του επιστημονικού ρόλου σας. Το έργο σας είναι δύσκολο και το γνωρίζουμε όλοι. Γι’ αυτό και έχετε το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας για τον αγώνα που δίνεται δίπλα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.