Στην έναρξη των εργασιών του “Clean energy for EU islands forum 2022” που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 και 18 Μαΐου στη Ρόδο, συμμετείχε ο Δήμαρχος Αντώνης Β. Καμπουράκης.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Καμπουράκης, δήλωσε πώς αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για το νησί να φιλοξενεί τις εργασίες αυτού του τόσου σημαντικού διημέρου. Επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι με τη Ρόδο να πρωταγωνιστεί στις δράσεις για ένα πράσινο μέλλον, δεν υπήρχε ιδανικότερος τόπος για τη φιλοξενία του φόρουμ.

Αναλυτικότερα ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης ανέφερε τα εξής:

«Υπάρχει μια αλήθεια στην οποία συμφωνούμε πλέον όλοι. Το μέλλον είτε θα είναι πράσινο, είτε δεν θα υπάρξει ποτέ.  Η βιωσιμότητα δεν είναι επιλογή. Είναι αναγκαιότητα που βγαίνει μέσα από τη σκληρή αλήθεια των αριθμών. Έως το 2050 αναμένεται αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού στα 10 δισ., τριπλασιασμός αναγκών χρήσης φυσικών πόρων και 50% αύξηση κατανάλωσης ενέργειας. Σε αυτή την αναγκαιότητα απαντάει το Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, δηλαδή το μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών Αερίων Φαινομένου Θερμοκηπίου ως  το 2050. Η μετάβαση σε ένα όλο και πιο καθαρό μείγμα ενέργειας , με αποτελεσματική χρήση των ανανεώσιμων φυσικών  πόρων, έχει στρατηγική σημασία για την υλοποίηση της Συμφωνίας.

Τα νησιά της Ευρώπης μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Το μειονέκτημα της νησιωτικότητας ενδεχομένως μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα  και ευκαιρία καθώς υπό κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει ως «ελατήριο» βιώσιμης ανάπτυξης, στηριγμένης στα τοπικά φυσικά πλεονεκτήματα και προσαρμοσμένης στον χαρακτήρα της κάθε τοπικής οικονομίας.

Εμείς εδώ,  στο Νότιο Αιγαίο και στη Ρόδο έχουμε χαράξει μια στοχευμένη πορεία βιωσιμότητας αναδεικνύοντας καλές πρακτικές σε μια σειρά από μεγάλα ζητούμενα όπως η ανακύκλωση και η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων και αποβλήτων στο πλαίσιο μιας  κυκλικής οικονομίας, η εξοικονόμηση ενέργειας, η επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Σε αυτό το momentum έχει καθοριστική σημασία να αναδεικνύονται πρακτικές που να βεβαιώνουν τους πολίτες πως οι ευρωπαϊκοί στόχοι είναι εφικτοί και μπορούν να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

Ειδικά στη Ρόδο, έχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο όραμα. Την ανάδειξή της στον πρώτο βιώσιμο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως,  τόσο μέσα από μεγάλης κλίμακας συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, όπως ο παγκόσμιος τουριστικός κολοσσός της TUI όσο και με την  ένταξη του Δήμου Ρόδου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού- Global Sustainable Tourism Council (GSTC).

Με τη Ρόδο να πρωταγωνιστεί στις δράσεις για ένα πράσινο μέλλον, πιστεύω πως δεν υπήρχε ιδανικότερος τόπος για τη φιλοξενία των εργασιών του Clean energy for EU islands forum 2022. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τη Ρόδο να φιλοξενεί τις εργασίες αυτού του τόσου σημαντικού διημέρου που θα μοιράσει γνώση, τεχνική και εμπειρία για την επίτευξη των στόχων μας. Θέλω να καλωσορίσω στη Ρόδο μας την Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson, τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, τους αγαπητούς συναδέλφους που εκπροσωπούν τη νησιωτική Ευρώπη  όπως και όλους τους διακεκριμένους συμμετέχοντες στις εργασίες του Φόρουμ.

Μπροστά στο μέγεθος των παγκόσμιων αβεβαιοτήτων που αναδύονται μέσα από τις κλιμακούμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία ορίζει η ικανότητά μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον θωρακίζοντας ταυτόχρονα την οικονομία. Το μεγάλο στοίχημα είναι η «αλλαγή παραδείγματος» και τα νησιά της Ευρώπης μπορούμε να αποδείξουμε πως κερδίζεται.  Στο βαθμό που αγκαλιαστεί και γίνει υπόθεση όλων των Ευρωπαίων νησιωτών μέσα από την εφαρμογή «έξυπνων» διαδικασιών και οικονομικών εργαλείων που θα δημιουργούν αξία για το περιβάλλον και την οικονομία κάθε τοπικής κοινωνίας. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι μια δημιουργική και ευχάριστη παραμονή στη Ρόδο μας».

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.