Θέλω πρώτα απ’ όλα να εκφράσω τη χαρά μου για το γεγονός ότι βρίσκομαι σε μια εκδήλωση που έχει στο επίκεντρο τις γυναίκες και τους πολλαπλούς ρόλους τους. Η νέα εποχή έχει ανάγκη από ένα νέο πολιτισμό στην καθημερινότητα, ο οποίος πάνω απ’ όλα θα εγγυάται την ισοτιμία.

Θέλω να καλωσορίσω στο νησί μας, μια καλή φίλη της Ρόδου μας, την Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής FEMM Έλενα Κουντουρά, με την οποία κατά το παρελθόν, όταν βρισκόταν στην ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού είχα τη χαρά να συνεργαστώ ως μέλος του Δ.Σ του ΕΟΤ.

Να ευχαριστήσω για τη συνεισφορά της, την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εκπροσωπείται στη συζήτηση με τον Καθηγητή Διονύση Γουβιά και την υποψήφια Διδακτόρισσα Στέλλα Κακαρούνα, καθώς και για το συντονισμό την Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Κουρουτσίδου.

Να συγχαρώ την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για θέματα Ισότητας, την Κική Αποστολίδη Πάττα και την Χριστίνα Καραγιάννη, Αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού & Οργάνωσης του Δήμου Ρόδου, για την πρωτοβουλία και την ευκαιρία της αποψινής εσπερίδας ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Είναι πλέον σαφές ότι η πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον δεν μπορεί να συντελείται ερήμην του μισού πληθυσμού. Η δημοκρατία μας μπορεί να γίνει πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική στο μέτρο που υπερβούμε το παράδοξο γεγονός να είναι κάποιοι πολίτες περισσότερο ίσοι από τους άλλους και μάλιστα με κριτήριο το φύλο τους.

Βέβαια θα υποτιμούσαμε την ίδια την κοινωνική εξέλιξη αν δεν παραδεχόμασταν πως πολλά έχουν γίνει και πως πολλά έχουν αλλάξει σε θετική κατεύθυνση για τον γυναικείο πληθυσμό της χώρας μας. Αν μη τι άλλο δεν είναι ούτε παράδοξο ούτε αξιοπερίεργο να συμμετέχουν στα κοινά και να γίνονται συνδιαμορφωτές του οικονομικού, του πολιτικού, του κοινωνικού περιβάλλοντος. Το γεγονός ότι σήμερα στην Προεδρία της Δημοκρατίας βρίσκεται μια γυναίκα, μια άξια Ελληνίδα, η Κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είναι αναμφίβολα μια κατάκτηση με προφανή σημασία.

Όμως είναι η ίδια η πραγματικότητα που αφήνει την αίσθηση του ημιτελούς, είναι η ίδια η πραγματικότητα που αναδεικνύει διαρκώς νέα ζητήματα. Γι αυτό και ο εφησυχασμός είναι κακός σύμβουλος. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη προκειμένου να μην λέμε απλά ότι οι γυναίκες είναι «τ’ άλλο μισό του ουρανού» αλλά και ότι μπορούν να πατούν γερά τα πόδια τους στη γη. Αξίζει λοιπόν να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση.

Η παρουσία των γυναικών στη Βουλή, στην Κυβέρνηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Επιστήμη, στην επιχειρηματική δράση μπολιάζει τη δημόσια ζωή της χώρας με τον έμφυτο ανθρωπισμό και δυναμισμό της γυναίκας, προσδίδοντας της μία διαφορετική και καινοτόμο διάσταση. Σ’ ένα κόσμο που αλλάζει, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να ενθαρρύνουμε την ανανέωση, να εμπιστευτούμε το καινούργιο, να επενδύσουμε στο καινοτόμο πνεύμα.

Είναι λοιπόν η ώρα με περίσσευμα ευαισθησίας, με καινούργιες φρέσκιες ιδέες, με αποφασιστικότητα και με συγκροτημένη στρατηγική μακράς πνοής να υπερβούμε κατεστημένες δομές και εμπεδωμένα στερεότυπα. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε αφορά στο να ξεφύγει η γυναικεία δραστηριότητα και ιδιαίτερα η δραστηριότητα της γυναίκας στην περιφέρεια, από το παρασκήνιο της αβέβαιης κοινωνικής και οικονομικής θέσης και να έρθει στο προσκήνιο της οικονομικής ανάπτυξης, της πολιτικής και κοινωνικής καταξίωσης.

Κι εδώ θέλω να τονίσω εμφατικά πως στην ιστορική της διαδρομή η Αυτοδιοίκηση έχει αποδειχθεί σύμμαχος της γυναικείας χειραφέτησης. Έχει αποδείξει τις δυνατότητές της να αμβλύνει τις ανισότητες και να ενεργοποιεί δράσεις προκειμένου να εξασφαλίσουμε ίση αντιμετώπιση και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

Σήμερα μάλιστα η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις. Καλείται για μια ακόμη φορά να γίνει ιχνηλάτης καινούργιων δρόμων προκειμένου να επιτυγχάνεται η ουσιαστική διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη αλλά και η εγγύηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής σε όλο το φάσμα της καθημερινότητάς του.

Ο Δήμος Ρόδου με τις κοινωνικές υπηρεσίες του και τις δομές του στέκεται στο πλάι της Ροδίτισσας, δίνοντας μάλιστα ειδική έμφαση σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία, όπως η πρόσφατη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για το Δίκτυο κατά της Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής βίας.

Μια πρωτοβουλία που δηλώνει την αποφασιστικότητά μας να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Ο Δήμος και οι δομές του, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Νοσοκομείο μας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επιστημονικοί φορείς, εκπρόσωποι της δικαιοσύνης και της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε αυτή τη μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση της γυναικείας αξιοπρέπειας και ζωής κανείς δεν περισσεύει. Όλοι πρέπει να είμαστε ενεργά παρόντες για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη βάναυση πρόκληση στο σήμερα αλλά και για να βάλουμε τις βάσεις ενός καλύτερου αύριο, όπου δεν θα χωρούν και δεν θα έχουν θέση στην καθημερινότητά μας τέτοια φαινόμενα. Ενός αύριο χωρίς στερεότυπα και χωρίς προκαταλήψεις που οπλίζουν σήμερα τα χέρια των δραστών.

Ξέρω πολύ καλά ότι οι γυναίκες δεν ακούτε τα λόγια αλλά βλέπετε και αξιολογείτε τις πράξεις. Για αυτό και δεν θα σας πω ότι για όλα τα προβλήματα έχουμε κάποιες μαγικές λύσεις που θα τα αλλάξουν όλα. Τα μόνα θαύματα που γίνονται είναι τα θαύματα της σκληρής και ειλικρινούς προσπάθειας. Γι’ αυτό πράγματι μπορώ να δεσμευτώ. Αναγνωρίζουμε το χρέος που έχουμε ως Δήμος για να δουλέψουμε και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις ανάγκες, στις αγωνίες αλλά και τις ελπίδες και τις προσδοκίες κάθε Ροδίτισσας.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.