Αγαπητή Αλίκη,

Διάβασα με πολύ προσοχή την επιστολή που μου απευθύνεις για το θέμα των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, εκφράζοντας όπως γράφεις και τους 500 συμμαθητές σου στο Βενετόκλειο, σχολείο από το οποίο κι εγώ αποφοίτησα. Χαίρομαι ειλικρινά καθώς επιβεβαιώνεται μια σπουδαία παράδοση του νησιού μας, κάθε νέα γενιά να έχει όραμα και φωνή για το παρόν και το μέλλον της Ρόδου μας. Έτσι πάει μπροστά το τόπο μας κάθε επόμενη γενιά που παίρνει τη σκυτάλη.

Θέλω λοιπόν πρώτα απ’ όλα να σε συγχαρώ για την ευαισθησία σου αναφορικά με την ανακύκλωση και το περιβάλλον, καθώς μάλιστα την εκφράζεις με στοιχεία και τεκμηρίωση που θα ζήλευαν ακόμη και επιστήμονες ή επαγγελματίες του κλάδου.

Η επιστολή σου είναι η καλύτερη δικαίωση της προσπάθειας που κάνουμε εδώ και τρία χρόνια στο Δήμο Ρόδου για να αλλάξουμε τα δεδομένα στη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, καθώς το μοντέλο που παραλάβαμε είναι και αναποτελεσματικό και σε βάρος των συμφερόντων των συμπολιτών μας. Ωστόσο κάθε αλλαγή βρίσκει αντιστάσεις. Ενίοτε και πολύ ισχυρές αντιστάσεις που δημιουργούν διαρκώς προβλήματα προκειμένου να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Όλα αυτά βεβαίως ούτε είσαι υποχρεωμένη, ούτε θα ήταν φυσικό για την ηλικία σου να τα γνωρίζεις. Εστιάζεις και καλά κάνεις στο τελικό αποτέλεσμα. Το πως θα φτάσουμε σε αυτό είναι δική μας ευθύνη και την έχουμε αναλάβει πλήρως, με το όποιο προσωπικό κόστος. Να ξέρεις λοιπόν πως μετά από τρία χρόνια σκληρών προσπάθειών, είμαστε σήμερα στην τελική ευθεία. Αυτό που είπαμε, αυτό κάνουμε. Όταν έρθει η ώρα του απολογισμού για τη Δημοτική Αρχή και εμένα προσωπικά, σε διαβεβαιώνω πως η Ρόδος θα έχει μπει σε μια νέα εποχή για τα απορρίμματα, τα απόβλητα, την ανακύκλωση, την ενεργειακή αξιοποίηση, την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. Στη μάχη που δίνουμε ως Δήμος Ρόδου θα βγούμε νικητές και είναι πηγή ‘έμπνευσης να νιώθουμε τη νέα γενιά στο πλάι μας, σύμμαχο στην προσπάθεια να κερδίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

Με αγάπη,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

ΥΓ: Εξαιρετικά εύστοχη η αναφορά σου στο παράδειγμα της Τήλου. Αν και δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη και η έκταση των αναγκών με τη Ρόδο, το πρόγραμμα Just Go Zero δείχνει στην πράξη την οικολογική αντίληψη του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου. Εκπροσωπώντας όλους τους δήμους των νησιών μας από τη θέση του Αντιπροέδρου ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και σε διαρκή κοινή προσπάθεια με τον Πρόεδρο του φορέα, τον Περιφερειάρχη μας Γιώργο Χατζημάρκο, αποδεικνύουμε σταθερά πως η πράσινη διαχείριση της καθημερινότητας είναι εφικτή και γι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη η απόφασή μας για την υλοποίηση όλων των σημαντικών περιβαλλοντικών έργων που θα την εγγυώνται.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.