Η Ρόδος, τα Δωδεκάνησα, όλο το Νότιο Αιγαίο,  τα τελευταία χρόνια, άλλαξαν ρυθμούς. Άλλαξαν ταχύτητα. Κινούμαστε πιο γρήγορα, πιο τολμηρά, πιο αποφασιστικά.

Είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης πολλών δυνάμεων και έχει τη σφραγίδα της Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Είναι μια νίκη των τοπικών κοινωνιών μας, των θεσμών της αποκέντρωσης αλλά και μιας κεντρικής διοίκησης υπεύθυνης, σοβαρής, που ξέρει να ακούει και πάνω απ’ όλα αναγνωρίζει την τεράστια εθνική υπεραξία των νησιών μας.

Τα καλά αποτελέσματα αυτής της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας είναι ορατά παντού, άσχετα με τις μικροσκοπιμότητες που επιδιώκουν την αναπαραγωγή της γκρίνιας και της μιζέριας. Όταν υπάρχει παραγωγή έργου, οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν με τις εποχές που άφηναν πίσω τους μόνον εκκρεμότητες και σκελετούς στην ντουλάπα.  

Τα 176 εκ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 είναι μια τεράστια αναπτυξιακή ένεση για τον τόπο μας. Χειροπιαστή, μετρήσιμη, πραγματική και όχι στα χαρτιά, αφού με βάση αυτές τις πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, το ΕΠ Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στα Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Και με αυτή τη δυναμική συνεχίζουμε για να είναι το Νότιο Αιγαίο ο μεγάλος πρωταγωνιστής και για την επόμενη προγραμματική περίοδο ως το 2027. Ήδη από την 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Προγράμματος  που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο τον προηγούμενο Οκτώβριο, τέθηκαν οι βάσεις για την έναρξη υλοποίησης. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός πως  μέχρι το τέλος του έτους, προβλέπεται η εξειδίκευση των δράσεων να φτάσει στο 64%, οι εντάξεις στο 34 % και οι δαπάνες στο 5%.

Είναι μια καλή αρχή για μια καλή συνέχεια, με το Νότιο Αιγαίο να συνεχίζει να είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο προόδου, βιωσιμότητας, ενίσχυσης των υποδομών και κυρίως των λιμενικών που παίζουν πρωτεύοντα ρόλο για τα νησιά μας. Όπως επίσης και δράσεων που έχουν καθοριστική σημασία για την κοινωνική ένταξη μειονεκτούντων συμπολιτών μας  και την ενίσχυση της συνοχής των κοινωνιών μας απέναντι στις προκλήσεις των καιρών.

Για τη Ρόδο έχουν στρατηγική σημασία τα έργα μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων των  οικισμών Αφάντου, Αρχαγγέλου και Λάρδου. Η δράση έχει εξειδικευτεί, οι μελέτες προχωρούν και σύντομα θα έχουμε εντάξεις. Άλλο ένα μείζον ζήτημα για το νησί μας βρίσκει λύση και επιβεβαιώνει την απόλυτη προσήλωσή μας στη βιωσιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Όπως επίσης οφείλω να κάνω ειδική μνεία στην αναβάθμιση των υποδομών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο που εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2021-2027 και  για την οποία σύντομα θα ανατεθούν οι μελέτες.

Αγαπητοί Φίλοι,

Ζούμε και επιχειρούμε  μέσα σε ένα κόσμο που βρίσκεται σε διαρκή μετάβαση. Η μόνη άγκυρα και σημείο αναφοράς είναι οι αξίες μας. Η αποφασιστικότητα και η τόλμη μας να προχωρήσουμε με δύναμη μπροστά.

Για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει αναγνωρίζουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας.  Γι αυτό και παρά τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται, εμείς ως Δημοτική Αρχή δεν εφησυχάζουμε. Αντίθετα. Κάθε επιτυχία γίνεται σκαλοπάτι για να ανέβουμε ακόμη πιο ψηλά. Με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με σχέδιο, με εντατικοποίηση της προσπάθειας ως και την τελευταία ημέρα της παρούσας δημαρχιακής περιόδου. Το από κει και πέρα θα το κρίνει σε περίπου 100 μέρες ο λαός, κρίνοντας και συγκρίνοντας.

Οι πολίτες ξέρουν καλά ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά. Είναι πρωτίστως η διορατικότητα και η υπευθυνότητα που ανοίγουν καινούργιους δρόμους, διευρύνουν την παραγωγική βάση, αυξάνουν τις δυνατότητες της νησιωτικής οικονομίας και πολλαπλασιάζουν τις ευκαιρίες της περιφέρειάς μας  να φέρνει πρωτιές κι ευημερία.

Σ’ αυτή την προσπάθεια, οφείλουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και όλοι οι φορείς σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, να επιδείξουμε προσήλωση στο στρατηγικό όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Θέληση και πίστη στις δυνατότητές μας,  ώστε να αξιοποιήσουμε στρατηγικά προς όφελος του τόπου μας και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ.   Για αυτό και σας καλώ όλους να δουλέψουμε αποδεικνύοντας καθημερινά τον καλύτερο εαυτό μας.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.