Τα νησιά μας σήμερα βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Τις ζούμε όλοι καθημερινά και δεν χρειάζεται να επιμείνω στην περιγραφή τους. Υπάρχουν όμως  και μεγάλες ευκαιρίες. Απόδειξη η φετινή εξαιρετική σεζόν που ξεπέρασε σε απόδοση κάθε ιστορικό προηγούμενο.

Το ζητούμενο είναι λοιπόν να αξιοποιήσουμε τα δυνατά σημεία μας.  Να κάνουμε πιο ανταγωνιστικά τα πλεονεκτήματά μας. Να επενδύσουμε στο ο δυναμικό μας. Να ανοίξουμε δρόμους για την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Να εξασφαλίσουμε σύγχρονες υποδομές. Να δημιουργήσουμε μια πραγματικά ισχυρή, εξωστρεφή και ανταγωνιστική νησιωτική οικονομία που θα έχει στον επίκεντρο τον νησιώτη και τις ανάγκες του.

Το Νότιο Αιγαίο, χάρη στις προσπάθειες της Περιφέρειας και όλων των Δήμων,  άλλαξε ρυθμούς. Άλλαξε ταχύτητα. Κινούμαστε πιο γρήγορα, πιο τολμηρά, πιο αποφασιστικά. Εργαζόμαστε συστηματικά για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και τις χαμένες ευκαιρίες. 

Παίρνουμε πρωτοβουλίες με στόχο να ελευθερώσουμε τις πολλές και μεγάλες δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, να δημιουργήσουμε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον, να αυξήσουμε την απασχόληση και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή.  

Βάζουμε καθημερινά τις βάσεις για μια νέα αναπτυξιακή διαδικασία. Για μια βιώσιμη ανάπτυξη, τα οφέλη της οποίας διαχέονται σε όλες και όλους.  Βιώσιμη και έξυπνη ανάπτυξη που θα μας επιτρέπει να αντικρίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

 Για την επίτευξη των στόχων αυτών έχει κρίσιμη σημασία η επιτυχημένη ολοκλήρωση της παρούσας προγραμματικής περιόδου και η ομαλή μετάβαση στην επόμενη. 

Η αξιοποίηση του συνόλου των διατιθέμενων πόρων και η μεγιστοποίηση των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων τους, ήταν και παραμένει βασική μας επιδίωξη. Κανένα ευρώ δεν περισσεύει. Κάθε ευρώ πρέπει να πιάνει τόπο, να γίνεται επένδυση που φέρνει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, επένδυση που εγγυάται σιγουριά για τον παρόν και αυτοπεποίθηση για το μέλλον.

Έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να βάζουμε ψηλά τον πήχη και να περνάμε από πάνω, παρά τις μεγάλες δυσκολίες των συγκυριών. Η τρέχουσα απορρόφηση του Νοτίου Αιγαίου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι 105%!  Τα νησιά μας κάνουν κι εδώ τη μεγάλη διαφορά.  Είναι μια τεράστια επιτυχία για την οποία αξίζει να είμαστε όλοι περήφανοι. Είναι η επιβεβαίωση πως όταν υπάρχει βούληση και σχέδιο τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.  Αποδεικνύουμε στην πράξη πως οι δυσκολίες αντί για άλλοθι της βολικής αδράνειας και του «έτσι τα βρήκαμε έτσι τ’ αφήνουμε», γίνονται κίνητρο και προωθητική δύναμη για να πάμε τα νησιά μας ακόμη ψηλότερα.

Έχουμε νέες κορυφές μπροστά μας. Και με την ίδια ομαδική συνεργατική δουλειά είναι βέβαιο πως θα τις κατακτήσουμε. Ο διπλασιασμός των διαθέσιμων πόρων για την επόμενη προγραμματική περίοδο ως το 2027 είναι άλλη μια μεγάλη επιτυχία της Περιφέρειάς μας. Διπλάσιοι πόροι σημαίνει διπλάσιες δυνατότητες και ευκαιρίες για έργα και παρεμβάσεις με άμεσο θετικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των νησιών μας. Σημαίνει όμως και διπλάσια δουλειά απ’ όλους μας. Διπλάσια ευθύνη για να απαντήσουμε στοχευμένα στις ανάγκες αυτού του κρίσιμου διαστήματος.

Ο κόσμος μας είναι σε μια δυναμική διαδικασία μετάβασης. Το μέλλον θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα και από το πόσο αυτές θα είναι σωστά στοχευμένες και  θα συμβάλλουν στο να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης, με όρους βιωσιμότητας, ποιότητας, καινοτομίας και τεχνολογικής προόδου. Οι μέχρι σήμερα επιτυχίες που έχουμε καταγράψει βεβαιώνουν και για μια εξίσου εντυπωσιακή συνέχεια. Έχουμε συνηθίσει να είμαστε πρωταθλητές. Και είναι μια καλή συνήθεια που όχι μόνο δεν θα την κόψουμε αλλά θα την εμπεδώσουμε ακόμη περισσότερο. Το καλύτερο που όλοι προσδοκούμε ξέρουμε καλά πως δεν πέσει από τον ουρανό, ούτε μας περιμένει έτοιμο στη γωνία. Είναι καρπός της ικανής και αποτελεσματικής Περιφερειακής και Τοπικής Διακυβέρνησης που δεν τα μετράει όλα με τη μεζούρα των επόμενων εκλογών αλλά τα μετράει όλα με το δικαίωμα των επόμενων γενιών να είναι περήφανες για τον τόπο τους.

Αντώνης Καμπουράκης © 2024. Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.